Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη έως 50.000 ευρώ, από 3 Αυγούστου

Ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη έως 50.000 ευρώ, από 3 Αυγούστου

0
Dodekanisos
Στις 3 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών στα εκατομμύρια Έλληνες που έχουν χρέη σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ. 

Για  οφειλές μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για ρύθμισή τους μέχρι και σε 120 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, καθώς και για διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων και των υπερημεριών που προσαυξάνουν την οφειλή. Το κλειδί για την έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με όλους τους μεγάλους πιστωτές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ, και στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι οφειλές για τις οποίες θα ζητείται ρύθμιση. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις. Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και το πιο εξυγιαντικό μέτρο των τελευταίων ετών.

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό βασίζονται οι ελπίδες για μείωση των 107 δισ. ευρώ που είναι κόκκινα δάνεια, αλλά και για τα 95,2 δισ. που χρωστούσαν οι ιδιώτες στην Εφορία μέχρι το τέλος του 2016 και σε  ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζονται στα 28 δισ. ευρώ.
Η αυτοματοποιημένη ρύθμιση που θα προσφέρεται για τις οφειλές έως τις 50.000 ευρώ θα προβλέπει:
■  Εως και 120 δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη
■ Χαμηλό επιτόκιο.
Οι τράπεζες θα διαγράφουν αυτομάτως τόκους υπερημερίας και εξωλογιστικούς και θα προχωρούν έως τις 120 δόσεις για το ποσό που απομένει. Εάν η επιχείρηση ή ο ιδιώτης δεν θέλουν τη συγκεκριμένη διευθέτηση, θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση και η υπόθεση θα παραπέμπεται σε εξέταση από ειδική επιτροπή.

Για κάθε ρύθμιση θα χρειάζεται η συμφωνία τουλάχιστον των πιστωτών που κατέχουν το 60% του χρέους. Αν το επίπεδο των οφειλών υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και είναι μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ, τότε θα προσφέρονται λύσεις σε εξατομικευμένη βάση, ανάλογα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δανειολήπτη, θα γίνεται όμως και σε αυτές διαγραφή των τόκων υπερημερίας.
Για οφειλές πάνω από 2 εκατ. ευρώ θα γίνεται ειδική μελέτη βιωσιμότητας και με βάση τα συμπεράσματά της θα συζητείται η ρύθμιση. Απαραίτητη προϋπόθεση, η συμφωνία του 60% των πιστωτών.
Οταν το αίτημα ρύθμισης φτάνει στις ειδικές μονάδες για την ανάκτηση κόκκινων δανείων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, θα κατηγοριοποιείται ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Η διαχείριση θα γίνεται με οδηγό τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments