«Να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός», προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο ίδιος επεσήμανε πως μια επικείμενη αντεπίθεση από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουση εκτός ελέγχου. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην Ουκρανία βρίσκεται μέσω της διπλωματικής δέσμευσης. Η Μόσχα και το Κίεβο «θα πρέπει να σταματήσουν τώρα πριν ακολουθήσει η κλιμάκωση», υποστήριξε.

«Θα προσπαθήσω να διακινδυνεύσω να προτείνω παύση των εχθροπραξιών… να κηρύξω εκεχειρία χωρίς το δικαίωμα μετακίνησης ή ανασυγκρότησης στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές, και χωρίς δικαίωμα μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών… και στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την άνοιξη, «θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη» και θα μπορούσε «να καταργήσει όλες τις ελπίδες για μια διαπραγματευτική διαδικασία και να επιφέρει μια μη αναστρέψιμη κλιμάκωση της σύγκρουσης».  Σχολιάζοντας την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Λουκασένκο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του θα συζητήσουν το θέμα την επόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους της Ένωσης, έναν υπερεθνικό οργανισμό που επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments