Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ριζικό ανασχηματισμό πριν από την ΔΕΘ βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές

Ριζικό ανασχηματισμό πριν από την ΔΕΘ βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές

0
Dodekanisos

Με ένα πλήρως ανανεωμένο σχήμα σε πολλά υπουργεία αναμένεται να κατέβει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δεδομένης της μεγάλης φθοράς που παρατηρείται στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μαξίμου, ένας ανασχηματισμός ίσως είναι ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα στοχεύει στην αντικατάσταση των υπουργών και υφυπουργών που έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας από τους πολίτες, ειδικότερα αυτούς που κρίνουν κακώς οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος καθώς η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, τόσο εκτός όσο και εντός κόμματος, κυρίως με ότι έχει να κάνει με την φημολογία για πρόωρες εκλογές. Στη ΔΕΘ επίσης συνηθίζεται οι εκάστοτε πρωθυπουργοί να παρουσιάζουν το οικονομικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέλει να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων και παρά τα όποια προβλήματα στη σταδιακή μείωση φόρων. Και για να το κ’ανει αυτό θα πρέπει πρώτα να ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα, ειδικά εκεί που πονάει.

Έτσι οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ριζικές με τον Θόδωρο Σκυλακάκη να αναλαμβάνει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο ενώ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει και ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς.

Ένας τομέας της κυβέρνησης που έχει φθαρεί όσο κανείς άλλος είναι το υπουργείο προστασίας του πολίτη, με τις αρνητικέ γνώμες από τους πολίτες να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Με βάση αυτό βέβαιη θεωρείται και η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Κωσταντίνο Τσιάρα να είναι το φαβορί για τη θέση του υπουργού. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, μετά και την περιπέτεια με την υγεία του είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα συνεχίσει στην ίδια θέση.

Με την αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να απαντήσει στην ερώτηση για το αν υπήρχαν ή όχι πολιτικές ευθύνες για την με τις μεγάλες πυρκαγιές. Στο υπουργείο υγείας μια αλλαγή του Βασίλη Κικίλια θα θεωρηθεί έκπληξη αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επιθυμεί μετακίνηση προς το υπουργείο τουρισμού. 

Η Νίκη Κεραμέως ίσως να αντικατασταθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο υπουργείο παιδείας ενώ η ίδια ακούγεται πως ίσως να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Στις θέσεις που ήδη κατέχουν πάντωσ αναμένεται να παραμείνουν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Θοδωρής Λιβάνης, ο Μάκης Βορίδης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Οικονόμου, που οι περισσότεροι μπήκαν στην κυβέρνηση σχετικά πρόσφατα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments