Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Πρωτάθλημα Σκάκι για Δυνατούς Παίκτες

Πρωτάθλημα Σκάκι για Δυνατούς Παίκτες

0
Dodekanisos

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 10ου ανοιχτού πρωταθλήματος σκάκι που συνδιοργανώνει ο ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου “ΙΠΠΟΤΗΣ” με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διευθυντή αγώνων τον Βαγγέλη Μιχελάκη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Παιδείας.  Ένα πρωτάθλημα που, αν μη τι άλλο, έχει ως κύριο στόχο να προάγει το σκάκι και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει στον κάθε του πιστό οπαδό.

Το «παιχνίδι των βασιλιάδων», όπως αλλιώς ονομάζεται, πάντα προσέλκυε τα μεγαλύτερα μυαλά, και όχι τυχαία. Πιθανόν επειδή αυτοί διέβλεψαν μέσα από αυτό, την δυνατότητα να ασκούν το μυαλό τους στη πρόβλεψη και τη στρατηγική – απαραίτητα για τη διοίκηση μιας αυτοκρατορίας. Κάποια χρόνια αργότερα, βέβαια, η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει και να προσθέσει σε αυτό ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα που το σκάκι προσφέρει στον εγκέφαλο όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το σκάκι αυξάνει τη νοημοσύνη, εξασκεί αμφότερα τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, αυξάνει τη δημιουργικότητα, βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, αυξάνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα πρόβλεψης και στρατηγικού σχεδιασμού.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι τυχαίο, καθώς μέσα από το χώρο του σκάκι βρήκαν εύφορο έδαφος και «ξεπήδησαν» πολλοί μεγάλοι πρωταθλητές και σε άλλα πνευματικά αγωνίσματα όπως επιπαραδείγματι ο Leo Fernandez ή ο David Yanovsky, οι οποίοι υπήρξαν είτε επαγγελματίες ή ημι-επαγγελματίες σκακιστές. Οι πνευματικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη συστηματική ενασχόληση με το σκάκι για κάποιο διάστημα, επομένως, μπορεί να συνδράμουν όχι μόνο στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά και σε όλες τις πτυχές της ζωής κάποιου. Ας το εκμεταλλευτούμε!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments