Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τη συντριπτική του ήττα

0
Dodekanisos

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη σαφή νίκη που σημείωσε η Μαρίν  Λεπέν στις Ευρωεκλογές στη Γαλλία. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το Γαλλικό κοινοβούλιο πρόκειται να επανεκλεγεί στις 30 Ιουνίου. Ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μακρόν θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες τακτικές προεδρικές εκλογές το 2027 αλλά η σύνθεση του κοινοβουλίου θα επανεκλεγεί.

Το δεξιό συντηρητικό κόμμα της Λεπέν (RN) κέρδισε περίπου το 32 τοις εκατό των ψήφων, ενώ η λίστα «Αναγέννησης» του κυβερνητικού στρατοπέδου κέρδισε μόνο περίπου το 15 τοις εκατό (2019: 22,4 τοις εκατό). ). Οι Σοσιαλιστές ήρθαν στην τρίτη θέση, ακριβώς πίσω από το μπλοκ του Μακρόν, με περίπου 14 τοις εκατό.

«Αυτό δεν είναι καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας του προέδρου», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στο έθνος στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Τα «δεξιά εξτρεμιστικά κόμματα» σημειώνουν επιτυχία σε όλη την ήπειρο. Δεν μπορώ να προσποιούμαι μετά από αυτήν την ημέρα ότι δεν συνέβη τίποτα».

«Άκουσα το μήνυμά σας και τις ανησυχίες σας και δεν θα τις αφήσω αναπάντητες», συνέχισε. Αποφάσισα λοιπόν να «αφήσω τους Γάλλους να αποφασίσουν το κοινοβουλευτικό μας μέλλον μέσω των εκλογών». Αυτή η απόφαση είναι «σοβαρή και δύσκολη, αλλά πάνω από όλα είναι μια πράξη εμπιστοσύνης», είπε ο Μακρόν.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments