Αρχική Videos “Πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ”

“Πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από τις ΗΠΑ”

0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνουν πιο αυτόνομα και λιγότερο εξαρτημένα από τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όσον αφορά τη δική τους ασφάλεια. «Μια συμμαχία δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να βασίζομαι. Είναι κάτι που πρέπει να επιλέξω, κάτι με το οποίο συνεργάζομαι», δήλωσε ο Μακρόν. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία», τόνισε και πρόσθεσε και τα εξής:



«Η τεχνολογία και οι αμυντικές δυνατότητες είναι τομείς στους οποίους τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να επιδιώξουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη συμμαχία, και ειδικότερα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποσχιστούν από το μπλοκ ή να αναπτύξουν μια εναλλακτική σε αυτό. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς στρατηγική αυτονομία. Μέσα στο ΝΑΤΟ και με το ΝΑΤΟ, αλλά όχι εξάρτηση από το ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στις οποίες η τελευταία έχει λάβει ευρεία δυτική υποστήριξη. Ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του για την «απόλυτη άμυνα της Ουκρανίας» , είπε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια.

«Όταν μιλάω για εγγυήσεις, μιλάω για όλες αυτές τις χώρες, για εμάς, αλλά και για τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιώδη σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε –όπως έλεγε πάντα ο Πρόεδρος Πούτιν– είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ φτάνει μέχρι τις πόρτες του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments