Αρχική Επικαιρότητα “Πράσινο φως” για τις ενισχυτικές δόσεις της Pfizer

“Πράσινο φως” για τις ενισχυτικές δόσεις της Pfizer

0
Dodekanisos

Το «πράσινο φως» για ενισχυτικές δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα άνω των 18 ετών, έδωσε τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η [Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση] έχει αξιολογήσει τα δεδομένα τα οποία δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται ενισχυτική δόση, περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να ληφθούν».

Ο Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι υποστηρίζει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου Phizer ή Moderna σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Tουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους. Ο Oργανισμός είπε ότι η απόφασή του ήρθε μετά από μελέτες που έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων αύξησε την ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί κορωνοϊό. Σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν και οι αντιρρήσεις

Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξέφρασαν πριν λίγο καιρό ορισμένες επιφυλάξεις. Είχαν πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο γενικός πληθυσμός χρειάζεται ενισχυτικές δόσεις. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι αν αυτές εισαχθούν πολύ σύντομα, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες παρενέργειες στο γενικό πληθυσμό. Συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας ή του συνδρόμου Guillain-Barré. Εάν συμβεί αυτό, είπαν οι ερευνητές, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα με την αποδοχή του εμβολίου. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus παρότρυνε επίσης τα πλούσια κράτη να μην χρησιμοποιούν ενισχυτικές δόσεις φέτος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι λήψεις είναι απαραίτητες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments