Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Πώς θα αισθανόταν ο Κηλαηδόνης που το τραγούδι του παίζει σε διαφημίσεις...

Πώς θα αισθανόταν ο Κηλαηδόνης που το τραγούδι του παίζει σε διαφημίσεις στοιχημάτων;

1
Dodekanisos

«Αρχίίζει το μααατς…Αδειάάσαν οι δρόόμοι….Η ώώρα ζυγώώνει, ααρχίίζει το μααατς. Αρχίίζει το μααατς…Ερήμωσε η πόόλη… Τρεχάτε κι αρχίίζει το μααατς.»

Αυτό το τραγούδι ηχεί μέσα στο μυαλό μου εδώ και ημέρες και δυστυχώς ηχεί λόγω των διαφημίσεων στοιχημάτων που παίζουν σε videos που παρακολουθώ. Το συνειδητοποίησα τυχαία μια ημέρα που το σιγοτραγουδούσα από μέσα μου και ξαφνικά έκανα αυτή τη θλιβερή διαπίστωση. Το μυαλό δεν το είχε συγκρατήσει λόγω του ότι άκουσα απλά το τραγούδι, αλλά λόγω του ότι προβάλλεται εκνευριστικά επαναλαμβανόμενα η διαφήμιση εταιρίας στοιχημάτων κατά την έναρξη πολλών videos του YouTube.

«Πω πω γουστάάρω να βλέπω κασκόλ… Να βλέπω σημαίες, να μπαίνουνε γκολ… Πώς μας ενώώνει και πώς μας δονεί…του Διακογιάάννη η φωνή.»

Είναι εντυπωσιακό πώς το ρομαντικό ύφος της εποχής εκείνης και της ιεροτελεστίας, που αποτελούσε η παρακολούθηση αγώνων και την οποία εκφράζει το συγκεκριμένο τραγούδι, μετατράπηκε σε λαχτάρα για τζόγο. Το στοίχημα πλέον αποτελεί την «ταφόπλακα» της τρυφερής και αγνής έννοιας του ποδοσφαίρου.

Όλα έχουν διαβρωθεί. Αρκετά ματς δεν είναι «καθαρά», οι αποδόσεις των παικτών συχνά είναι μειωμένες, οι οργανωμένοι φίλαθλοι δεν επιτρέπεται εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν εξέδρα στο γήπεδο. Οι αγώνες προβάλλονται μαγνητοσκοπημένοι πλέον και δεν υπάρχει αυτή η χαρά και προσμονή του να συγκεντρωθεί η παρέα ή η οικογένεια την καθιερωμένη ημέρα και ώρα, ώστε να απολαύσουν ζωντανά έναν αγώνα.

Άραγε τι συναισθήματα θα δημιουργούνταν στον Λουκιανό Κηλαηδόνη αν ζούσε και μάθαινε ότι το τραγούδι του χρησιμοποιείται από εταιρία στοιχημάτων; Πώς θα ένιωθε; Πόσο θα γκρεμίζονταν τα θεμέλια, πάνω στα οποία εμπνεύστηκε αυτούς τους στίχους; Η οικογένειά του τι γνώμη έχει για αυτά;

Και φυσικά μην ξεχνάμε τη γενικότερη πλύση εγκεφάλου, την οποία υφιστάμεθα εν αγνοία μας (ή και όχι) με όλον αυτόν τον καταιγισμό διαφημίσεων σχετιζόμενων με το στοιχηματισμό. Γιατί είναι πολλά τα είδη στοιχημάτων, ορισμένα διακρινόμενα σε ανδρικά και γυναικεία παιχνίδια, τα οποία άνθισαν τις περιόδους καραντίνας, δεν άκουσα και δεν είδα πουθενά να κατακρίνονται και παραδόξως προβάλλονται απρόκλητα και θρασύτατα.

Τροφή για σκέψη……

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος
Γιώργος
1 year ago

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσέγγιση. Φαντάζομαι πως ο συμπαθέστατος Λουκιανός δε θα επιθυμούσε να χρησιμοποιηθεί το τραγούδι αυτό για τέτοιο σκοπό. Όσο για το καημένο το ποδόσφαιρο είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέτε και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ποδοσφαιριστές.