Αρχική Επικαιρότητα Πλεύρης: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας

Πλεύρης: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας

0
Dodekanisos

Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις μεταλλάξεις, αλλά και την επέκταση της υποχρεωτικότητας μίλησε ο Θάνος Πλέυρης

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι αυτήν την εβδομάδα (Τρίτη ή Τετάρτη), θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών. Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Βασικό σενάριο στο μυαλό της κυβέρνησης παραμένει τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. 

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς. Θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου 15νθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά. Θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι. Ενώ πρόσθεσε ότι σημασία έχει ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας. «Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», σημείωσε. 

Δεδομένη η απόφαση η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για δύο σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι». 

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα. Από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού. Λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» ξεκαθάρισε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε. Έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα. Δεν λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια. Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», υπογράμμισε. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments