Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Πλεύρη θυμήσου τη διατριβή σου…

Πλεύρη θυμήσου τη διατριβή σου…

0
Dodekanisos

Γράφει η Αγγελική Παπαζάνη

Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη χθεσινή διαμαρτυρία των Υγειονομικών κατά της Υποχρεωτικότητας – 36 δομών /νοσοκομείων και ΕΚΑΒ έξω από το Υπουργείο Υγείας που έχει γίνει πιά το σπίτι των πρώην ηρώων της πανδημίας.

Και δεν ήταν τυχαίο!

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Υπουργός Υγείας είναι μεταξύ άλλων κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στη διπλωματική του εργασία«Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο»(DieEinwilligung des PatientennachDeutschemundGriechischemStrafrecht – Αθανάσιος Πλεύρης | Skroutz.gr) καταδεικνύει ότι «[…]το δικαίωμα της προσωπικότητας και του αυτοπροσδιορισμού του ασθενούς είναι ανάγκη να γίνεται σεβαστό. Θα πρέπει η συναίνεση του ασθενούς να είναι πάντα υποχρεωτική, προκειμένου να επιτραπεί στον ιατρό να προχωρήσει σε μία θεραπευτική επέμβαση (εγχείρηση, θεραπεία). Η θέληση του ασθενούς πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι της υγείας του και ο νομοθέτης να προστατεύσει την αυτονομία αυτή. Παράλληλα η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή θα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη. Ένας σχετικός νόμος, θα πρέπει να υπηρετεί όλες τις ανωτέρω ανάγκες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που ανακύπτουν αναφορικά με την συναίνεση του ασθενούς και το καθήκον του ιατρού να τον διαφωτίσει σχετικά με την ιατρική του κατάσταση».

Αντί  ο Υπουργός να εφαρμόζει έναν νόμο, που να υπηρετεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να ορίζει τη συναίνεση ως αναγκαία συνθήκη για την τέλεση κάθε ιατρικής πράξης, όπως τονίζει στη διατριβή του,  εν τούτοις με μεγάλο πάθος υπερασπίζεται τις «κατά παρέκκλιση» αναστολές  των υγειονομικών που με αυταπάρνηση και χωρίς – πολλές φορές – τα κατάλληλα μέσα προστασίας είχαν ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Και δε σταματάει εδώ! Τον τελευταίο μήνα διακηρύττει σε όλα τα μέσα που τον φιλοξενούν ότι δική του εισήγηση θα είναι η  απόλυση αυτών των ανθρώπων , που δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται για την επιστροφή τους στα νοσοκομεία και τις δομές , προκειμένου να σώσουν ζωές («Εκτός ΕΣΥ όποιος δεν εμβολιαστεί» – Εισήγηση Πλεύρη για απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών (newsbreak.gr).

Οι υγειονομικοί δεν παραιτούνται από το δικαίωμά τους στην εργασία και στην ελεύθερη επιλογή. Κοντά τους εκτός από τους αλληλέγγυους πολίτες βρέθηκαν και συνάδελφοί τους από την Πάτρα που με ενθουσιασμό  κατέφθασαν μαζικά εν μέσω χειροκροτημάτων καισυνθημάτων.Κατά τη διάρκεια μάλιστα της διαμαρτυρίας έγινε ένα δρώμενο με το οποίο οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας καυτηρίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ε.Σ.Υ. , δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αποτρέψουν την επικείμενη «κηδεία» του.

Για άλλη μία μέρα (και νύχτα) οι υγειονομικοί που απειλούνται πια από τον  Υπουργό Υγείας με απόλυση, αν δεν εμβολιαστούν μέχρι την 31η Μαρτίου, απέδειξαν ότι δεν υποχωρούν μπροστά στους εκβιασμούς. Παραμένουν με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα στο πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους,  για να υπενθυμίζουν σε όλη την ελληνική κοινωνία το «έγκλημα» που συντελείται.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments