Αρχική Επικαιρότητα Πλαφόν κάτω από τρία ευρώ για το rapid test στην Ισπανία

Πλαφόν κάτω από τρία ευρώ για το rapid test στην Ισπανία

0
Dodekanisos

Σε κάτω από τρία (συγκεκριμένα 2,94) ευρώ θέτει το πλαφόν για το rapid test η κυβέρνηση στην Ισπανία όπως ανακοινώθηκε χθες.

Το ανώτατο όριο τιμής στοχεύει να κάνει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ «όσο το δυνατόν πιο προσιτά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία», λέει η υπουργός υγείας Carolina Darias. Το πλαφόν στα τεστ μπαίνει από το Σάββατο (15/01) φέρνοντας την τιμή τους πιο κοντά σε εκείνην των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. 

«Αν και το όριο τιμής σημαίνει ότι τα περισσότερα φαρμακεία θα πουλήσουν τα τεστ σε χαμηλότερο κόστος απόκτησης, οι φαρμακοποιοί έδιναν πάντα προτεραιότητα στην υγεία των ασθενών τους», δήλωσε ο Jesús Aguilar, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Ενώσεων.

Τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες με το rapid test

Η Γαλλία έχει ορίσει ανώτατο όριο 6,01 ευρώ. Στην Πορτογαλία, το όριο είναι 15% πάνω από την τιμή κόστους. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία δεν έχουν καθορίσει ανώτατη τιμή. Ωστόσο σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν να αγοράσουν τα τεστ τους σε ένα σούπερ μάρκετ, όπου οι τιμές είναι φθηνότερες από ό,τι στα φαρμακεία. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, ένα κουτί που περιέχει πέντε τεστ αντιγόνου κοστίζει 10,99 ευρώ στα σούπερ μάρκετ Lidl. Δηλαδή 2,20€ ανά δοκιμή. Ενώ στη Γαλλία, τα υπερκαταστήματα Carrefour πωλούν πακέτα των πέντε για 9,75 €, που ανέρχονται σε 1,95 € ανά δοκιμή. Στην Πορτογαλία, η Mercadona (ισπανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ) προσφέρει τεστ αντιγόνου για 2,10 ευρώ το καθένα. Τέλος, το ανώτατο πλαφόν για rapid test κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένει στα 10 ευρώ. 

«Πράσινο φως» για αναμνηστική δόση και τέταρτη δόση σε ευπαθείς ομάδες

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση επεκτείνει τα ενισχυτικά εμβόλια σε περίπου 12 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών. Επιπροσθέτως οι υγειονομικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε ανθρώπους που ανήκουν σε ορισμένες πολύ ευπαθείς ομάδες, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

Με πληροφορίες από efsyn.gr, euronews.com, abcnews.go.com και english.elpais.com.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments