Πιέζουν τη Γεωργία, «ή συμμορφώνεται ή δεν μπαίνει στην ΕΕ!»

0
Dodekanisos

Ο Josep Borrell, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προειδοποίησε τη Γεωργία ότι η πιθανή ένταξη της στο μπλοκ κινδυνεύει λόγω της υιοθέτησης ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τους «ξένους πράκτορες» στις αρχές του μήνα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επισημάνει ότι δεν θα διστάσουν να επιβάλουν κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία εκτός εάν ανακαλέσει τη νομοθεσία.

Επίσημα γνωστός ως νόμος για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής και υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και το προεδρικό βέτο που ασκήθηκε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΜΚΟ, οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης και τα άτομα που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό πρέπει να εγγραφούν ως οντότητες που «προωθούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να αποκαλύπτουν τους δωρητές τους.

Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί από ορισμένους ως «ρωσικό» και ως επίθεση στη δημοκρατία. Ο Μπορέλ σχολίασε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών της ΕΕ συμμετείχαν σε «μια ζωηρή συζήτηση για τη Γεωργία» για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Υποδεικνύοντας «σε σχέση με τις πολιτικές αλλαγές», ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «αυτή η νομοθεσία και όλες οι δυσμενείς εξελίξεις που σχετίζονται με αυτήν οδηγούν τη Γεωργία πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments