Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Πέθανε ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από την πυρηνική καταστροφή (Photos)

Πέθανε ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από την πυρηνική καταστροφή (Photos)

0
Dodekanisos

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1983 όταν ο αντισυνταγματάρχης Στάνισλαβ Πετρόφ είδε στο ραντάρ πρώιμης προειδοποίησης για επίθεση με πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ κατά της -τότε…- ΕΣΣΔ έναν πύραυλο να κατευθύνεται προς τη Σοβιετική Ένωση.

Μέσα στο καταφύγιο επικρατούσε πανικός: μια σειρήνα συναγερμού ούρλαζε, στρατιώτες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ο Πετρόφ συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του.

 

Τελικά, με το ρολόι να τρέχει και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου να απέχει ελάχιστα, ο Πετρόφ αποφάσισε ότι αν οι ΗΠΑ επιτίθεντο στη Σοβιετική Ένωση δεν θα το έκαναν με έναν μοναδικό πύραυλο και ενημέρωσε τους ανωτέρους του ότι ο συναγερμός μάλλον οφείλετο σε δυσλειτουργία του συστήματος.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο «πύραυλος» ήταν η αντανάκλαση του ήλιου στα σύννεφα, η οποία είχε μπερδέψει τους σοβιετικούς δορυφόρους. Όμως, ο Πετρόφ είχε διασώσει τον πλανήτη από πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Η ιστορία του Πετρόφ παρέμεινε μυστική μέχρι το 1998 όταν ένας Ρώσος αξιωματικός την αποκάλυψε στην εφημερίδα Bild. O Πετρόφ ποτέ δεν δέχθηκε το χαρακτηρισμό του ήρωα, λέγοντας πάντα ότι «απλώς έκανα το καθήκον μου».

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο πέθανε φέτος σε ηλικία 77 ετών…γιατί αυτά τα νέα για τέτοους ανθρώπους δεν φτάνουν στην δημοσιότητα παρά όταν πλέον είναι πολύ αργά. Εμείς πάντως έστω και τώρα τον ευχαριστούμε…

Και μετά από τέτοιες αποκαλύψεις εμείς οι κοινοί θνητοί εύλογα αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο τελικά είναι να ξυπνήσουμε μια ημέρα στη κόλαση αφού αυτό είναι στην αρμοδιότητα κάποιου μόνο ανθρώπου και επαφίεται στην ευφυία ή την ψυχολογική του κατάσταση εκείνη την στιγμή.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments