Αρχική Αθλητικά νέα Περίπου 100 Αφγανές ποδοσφαιρίστριες διέφυγαν στο Κατάρ

Περίπου 100 Αφγανές ποδοσφαιρίστριες διέφυγαν στο Κατάρ

0
Members of the Afghanistan women's national football team have been evacuated from the country
Dodekanisos

Περίπου 100 ποδοσφαιρίστριες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με προορισμό την Ντόχα του Κατάρ.

Η κυβέρνηση του Κατάρ συνεργάστηκε με τη FIFA, για τον συντονισμό της προσπάθειας διάσωσης, των ποδοσφαιριστριών. Εκ των οποίων η αποστολή περιλάμβανε 20 Διεθνείς, που αποχώρησαν με πτήση την Πέμπτη (14/10).  

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του BBC, η FIFA προσπαθεί να εξασφαλίσει την φυγάδευση όσων περισσότερων αθλητών και αθλητριών. Αλλά και των οικογενειών τους από την Καμπούλ. Την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η οποία υπέπεσε στην κυριαρχία των Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο.

Θυμίζουμε πως μετά την ανάληψη της εξουσίας της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, αθλητές και αθλήτριες έλαβαν προειδοποίηση από την πρώην αρχηγό της Εθνικής ομάδας, Καλίντα Ποπάλ, να διαγράψουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάψουν τις ποδοσφαιρικές τους φανέλες. Ως ένα μέτρο πρόληψης από πιθανά αντίποινα από τους Ταλιμπάν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δικαιώματα των γυναικών μετά την ανάληψη του νέου καθεστώτος, περιορίζονται σε τεράστιο βαθμό. Όπως είχε συμβεί και το διάστημα 1996-2001. Κατά την τελευταία περίοδο των Ταλιμπάν (πριν ανέβουν εκ νέου στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο), οι γυναίκες απαγορευόταν να συμμετέχουν σε αθλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η FIFA όσο και η FIFPro είχαν αποστείλει επιστολές σε διάφορους φορείς για την φυγάδευση των γυναικών. Η Αυστραλία είχε εισακούσει τις εκκλήσεις των δύο αθλητικών φορέων και είχε κατορθώσει να απομακρύνει 50 αθλήτριες και μέλη των οικογενειών τους από την Καμπούλ

Δυστυχώς κανένας δεν είχε μπορέσει να βοηθήσει τον 19χρονο Αφγανό μέσο, μέλος της Εθνικής νέων ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν, Ζάκι Ανουάρι. Ο οποίος είχε χάσει την ζωή του σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψει την Καμπούλ

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments