Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Περίπου 500 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών στη Ρόδο

Περίπου 500 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών στη Ρόδο

0
Dodekanisos

Το μείζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε πανελλαδικά με έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών να μένει εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, επεηρεάζει όπως είναι φυσικό και τη Ρόδο, με αποτέλεσμα γύρω στα 500 παιδιά του νησιού να μην έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς τους σταθμούς, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «Παρότι δεν πρέπει να μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, δεν είναι εφικτό εφέτος να πιάσουμε αυτόν το στόχο».

Απαντώντας στο ερώτημα των δημοσιογράφων για το εάν θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 30.000 παιδιά η κ. Φωτίου είπε «νομίζω ότι θα μείνουν παραπάνω εκτός… Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα το οποίο κρυβόταν για πολλές παραμέτρους. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σήμερα λειτουργούν 2.800 βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν φτάνουν, αυτό είναι το πρώτο θέμα. Άρα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει προβλεφθεί σε συνέργεια με τους δήμους να ανοίξουν νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών».

«Μέριμνα μας είναι να ανοίξουμε περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς… Το πρόβλημα κρυβόταν γιατί μέχρι σήμερα τα voucher δίνονταν στις εργαζόμενες μητέρες μέχρι το 2016. Το 2016 το αλλάξαμε το σύστημα γιατί θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί τα παιδιά που είναι από φτωχές οικογένειες και που είναι άνεργοι οι γονείς τους να μένουν στα σπίτια τους και να μην πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό, επομένως ανοίξαμε τη βεντάλια», πρόσθεσε.

Με την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει, ότι για την περίοδο 2017-2018 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 147.773 αιτήσεις παιδιών έναντι 132.859 την περυσινή περίοδο, δηλαδή έχουμε μία αύξηση υποβολής αιτήσεων 11,23% και από αυτές κρίθηκαν έγκυρες οι 132.982. Με δεδομένο, όμως, την εγκριθείσα δαπάνη του προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά στα 205 εκατ. ευρώ, voucher, λαμβάνουν μόνο οι οικογένειες των 92.231 παιδιών. Δηλαδή, ουσιαστικά 40 χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά θα μείνουν εκτός προγράμματος.

Όσον αφορά τη Ρόδο,  ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος μαζί με το στέλεχος της Διεύθυνσης, κ. Νικήτα Τσαβαρή, που επιμελείται το πρόγραμμα στην περιοχή μας, προέβησαν σε ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Για τις ιδιωτικές και δημοτικές δομές του νησιού μας, από την ανάγνωση των πινάκων,υποβλήθηκαν 1344 αιτήσεις, εκ των οποίων 105 απερρίφθησαν λόγω δικαιολογητικών, 799 λαμβάνουν voucher και 440 αιτήσεις ενδιαφερομένων, με πλήρη φάκελο, δεν λαμβάνουν το voucher λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως δυστυχώς συμβαίνει και πανελλαδικά.

Από τα  799 παιδιά που θα μπουν στους παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα 531 είναι νήπια που μπαίνουν στους παιδικούς, 173 είναι βρέφη, 53 στα ΚΔΑΠ και 42 μπαίνουν στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Το παράλογο με τα 173 βρέφη είναι, ότι ενώ έχουν πάρει voucher, οι σταθμοί οι οποίοι έχουν δώσει θέσεις συνολικά είναι 80. Δηλαδή, 93 βρέφη θα μείνουν εκτός, έχουν  όμως voucher, οι γονείς είναι ήσυχοι ότι θα βρουν δομή και όταν θα ξεκινήσουν να ψάχνουν αφού δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα,  δεν θα μπορέσουν να βάλουν το παιδί τους πουθενά.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων  ρίχνει τις ευθύνες στους Δημάρχους επειδή δεν φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν παιδικούς σταθμούς, παρότι οι δήμοι από ιδίους πόρους προσπαθούν να στηρίξουν τις δομές τους.

Όσον αφορά το δήμο Ρόδου, συνεισφέρει με ένα ποσό της τάξεως των 400-450 χιλιάδων ευρώ για το κόστος λειτουργίας τους και επισκευές.

Κλείνοντας ο κ. Κορωναίος έθεσε το ζήτημα σε δυο παραμέτρους. Πρώτον απαιτείται εξτρά κονδύλι της τάξεως περίπου των 95 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα ώστε να απορροφηθούν όλα τα παιδιά και δεύτερον, επι του παρόντος σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει  μια ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Για τα νήπια στη Ρόδο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα βρεθεί τρόπος να απορροφηθούν, εκεί που δημιουργείται ζήτημα είναι με τα βρέφη λόγω δυναμικότητας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments