Αρχική Επικαιρότητα Περιορισμοί στην Γερμανία, νέα μέτρα σε Σκωτία, Σουηδία και Πορτογαλία

Περιορισμοί στην Γερμανία, νέα μέτρα σε Σκωτία, Σουηδία και Πορτογαλία

0
Καλωσήρθατε μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης / DW.COM
Dodekanisos

Ένα νέο πλέγμα περιοριστικών μέτρων αποφάσισε ο καγκελάριος στην Γερμανία, Όλαφ Σολτς, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον», που πλέον απειλεί πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και η Πορτογαλία με την Σκωτία, καθώς και η Σουηδία.

Μετά τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων στην Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο κύμα που διογκώνεται μπροστά μας». Παράλληλα σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ είχε συστήσει πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Όμως στην συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση στην Γερμανία αποφάσισε να μην τα θέσει σε ισχύ.

Τα νέα μέτρα φέρνουν περιορισμό των επαφών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ «το αργότερο» στις 28 Δεκεμβρίου. Επιπροσθέτως, ο Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για το επόμενο κύμα και έκανε γνωστό ότι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με τα κρατίδια θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα νέα μέτρα

  • Στις ιδιωτικές συναθροίσεις θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένα ή όχι. 
  • Σε περιπτώσεις όπου παρίσταται ανεμβολίαστο άτομο, μόνο ένα νοικοκυριό ακόμα θα μπορεί να συμμετέχει στη συνάντηση. Αυτό θα ισχύει όχι μόνο για τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και για τους εξωτερικούς.
  • Η πρόσβαση στα εστιατόρια παραμένει περιορισμένη μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νοσησης από την Covid-19.
  • Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για μεγάλα γεγονότα. Ειδικότερα, από τις 28 Δεκεμβρίου δεν θα επιτρέπεται κοινό στις αθλητικές εκδηλώσεις, στις πολιτιστικές παραστάσεις, τις συναυλίες και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Ένα προηγούμενο προσχέδιο πρότεινε να επιτραπεί μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων.
  • Στο μεταξύ, η οικονομική στήριξη επεκτείνεται σε εταιρείες και οργανισμούς που επηρεάζονται από τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα ο καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία των τελευταίων δύο ετών έχει δείξει ότι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν συντέλεσαν αρκετά στις μολύνσεις. Πρόσθεσε ότι οι οικογένειες ήταν μέχρι στιγμής «προσεκτικές και υπεύθυνες» όσον αφορά τις συγκεντρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περιορισμοί στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις στοχεύουν ειδικά τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. «Τώρα δεν είναι η ώρα για πάρτι σε μεγάλες ομάδες», είπε ο Σολτς.

Κατεβάζουν ρολά τα νυχτερινά κέντρα στην Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσης αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα επιβάλει αναστολή λειτουργίας για τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ. Ενώ καλεί τους πολίτες να εργάζονται με τηλεργασία από τις 26 Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαιτείται αρνητικό τεστ για διαμονή σε ξενοδοχεία. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις στην Πορτογαλία εξακολουθούν να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 433 νέα κρούσματα κορονοϊού την ημέρα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός αυτός ήταν 386.

Η Σκωτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, λόγω της γρήγορης εξάπλωσης της «Όμικρον», οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά. Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους. Όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Πρόστιμα στους παραβάτες θα επιβάλλει η Ουαλία

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Αυστηρότερα μέτρα και στη Σουηδία

Η Σουηδία απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επίσης, στα μπαρ και στα εστιατόρια θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Το ίδιο και σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις. Ο Σουηδικός Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το χειρότερο σενάριο σε ένα επικαιροποιημένο μοντέλο πανδημίας θα οδηγούσε τις καθημερινές νέες μολύνσεις σε πάνω από 15.000 έως τα μέσα Ιανουαρίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments