Αρχική Επικαιρότητα “Παράνομη στέρηση της ελευθερίας η καραντίνα σε ξενοδοχεία COVID”

“Παράνομη στέρηση της ελευθερίας η καραντίνα σε ξενοδοχεία COVID”

0
Dodekanisos

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι επιβάτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να περάσουν 11 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία καραντίνας κατά την επιστροφή τους από τις χώρες της κόκκινης λίστας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και οι εξετάσεις είναι αρνητικές για τον Covid. Ωστόσο η πρακτική αυτή εκτός από έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των Βρετανών, ενδεχομένως να αποτελεί και αιτία για αποζημίωση σε χιλιάδες Βρετανούς που πιθανώς να υπέστησαν παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους η οποία τους κόστισε £1.750. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο καραντίνας αυξήθηκε από £1.750 to σε £2.285! 

Η εταιρεία PGMBM με έδρα το Λονδίνο λέει ότι πρόκειται για “παράνομη στέρηση της ελευθερίας”. 

Το γνωστό δικηγορικό γραφείο που ήδη εκπροσωπεί εκατοντάδες ταξιδιώτες που τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία COVID κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της κυβέρνησης της χώρας. Αιτία είναι ότι η καραντίνα σε ξενοδοχεία που επιβάλλεται σε ταξιδιώτες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το γνωστό δικηγορικό γραφείο PGMBM το οποίο τώρα ζητά δικαστικό έλεγχο για αυτήν την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δικηγορικό γραφείο PGMBM θεωρείτε ως παγκόσμιος ηγέτης σε ότι αφορά ομαδικές αγωγές και έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις αποζημιώσεων που χειρίζεται βρίσκονται οι αγωγές εναντίων της easyjet για την υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων τον Μάιο του 2020 που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην αεροπορική εταιρία κοντά στα 18 δις Λίρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, o διευθυντής της PGMBM, Tom Goodhead, δήλωσε:

«Η υποχρεωτική καραντίνα στο ξενοδοχείο αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει οδηγήσει σε ψευδή φυλάκιση ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν τεθεί αρνητικά. Οι κρατούμενοι (σσ στις φυλακές) απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία από αυτούς που αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Αυτή τη στιγμή στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται πάνω από 60 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Μεξικού, της Κένυας και πολλών χωρών της Αφρικής. Μάλιστα η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αναμφίβολα η πιο “σκληρή” καθώς οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υποχρεωτική καραντίνα που συνεπάγεται κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν τροποποιήσει τα σχέδιά τους, έτσι ώστε οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να εξαιρούνται από την ανάγκη καραντίνας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του BBC ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε για την υπόθεση αυτή:

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας και την πρόοδο που έχουμε σημειώσει χάρη στη διάδοση του εμβολίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει λάβει αποφασιστική δράση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του διαχειριζόμενου συστήματος καραντίνας. Κάθε ουσιαστικός έλεγχος που εισαγάγαμε έχει ενισχύσει την άμυνά μας ενάντια στον κίνδυνο νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Χώρες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν ισοδύναμη δράση και εφαρμόζουν μια σταθερή χρέωση για τα έξοδα καραντίνας. Το κόστος επιστροφής από μια χώρα της κόκκινης λίστας καλύπτει τη μεταφορά από το λιμάνι άφιξης στο καθορισμένο ξενοδοχείο, φαγητό, διαμονή, ασφάλεια, άλλες βασικές υπηρεσίες και δοκιμές».

Η νομική ομάδα της PGMBM ζητά αποζημίωση, όχι μόνο για εκείνους που εκπροσωπούν, αλλά και για όποιον έχει υποστεί καραντίνα πάρα το γεγονός πως είναι πλήρως εμβολιασμένος και έχει μείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την αποζημίωση για την ενδεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικηγορικό γραφείο ζητά επίσης επιστροφή των συνολικών εξόδων για τις διαμονές των πελατών τους σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη αγωγή που κατέθεσε η PGMBM εναντία στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ξενοδοχεία καραντίνας. Η πρώτη αγωγή ήταν για πελάτες της που για λόγους οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το κόστος του ξενοδοχείου καραντίνας. Η αγωγή είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσφέρει τη δυνατότητα να πληρώνεται το κόστος σε 12 μηνιαίες δόσεις για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο κ. Goodhead πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο δεν ταξίδευαν από ή προς τις χώρες της κόκκινης λίστας για διακοπές ή για αναψυχή αλλά για άλλους λόγους που δεν μπορούσαν να αποφύγουν.

Όπως εξήγησε οι πελάτες τους “συχνά ταξιδεύουν για επείγοντες ή επείγοντες λόγους και δεν θα ταξίδευαν αν δεν θεωρούσαν ότι ήταν απολύτως απαραίτητο”. Μάλιστα o διευθυντής της PGMBM τόνισε πως «Θέλουμε να δούμε αυτή τη δρακόντεια πολιτική να καταργείται και όσοι επηρεάζονται να αποζημιώνονται κατάλληλα»

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments