Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα «Παράγοντες αφερέγγυοι, προπονητές που δεν κάνουν!»

«Παράγοντες αφερέγγυοι, προπονητές που δεν κάνουν!»

8
margelos stamatis
Dodekanisos

Απολαυστικός όσο ποτέ άλλοτε, ο Σταμάτης Μαργέλος μιλάει στο news12 για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ιάλυσου, τοποθετείται χωρίς πρόβλημα για το τι πρέπει να κάνει η ομάδα του για να γίνει μεγάλη, κάνει αυστηρή κριτική στους προπονητές και στους παράγοντες, εξηγεί γιατί η Ρόδος και ο Διαγόρας θα αποτύχουν και για μια ακόμα φορά στάζει μέλι για τον Ανδρέα Σταύρου. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι αυτά που είπε θα συζητηθούν. Διαβάστε…

-Γιατί επέλεξες το πόστο του τεχνικού διευθυντή στον Ιάλυσο και δεν συνέχισες κάπου την προπονητική σου καριέρα;
«Ειλικρινά, το ποδόσφαιρο το έχω σιχαθεί. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω κάτι καινούργιο για εμένα. Το κίνητρο μου το έδωσε ο Ιάλυσος, ο οποίος ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά αυτός που με έφερε στην ομάδα είναι ο καλός μου φίλος, ο Γιώργος Παρασκευάς. Τον πρόεδρο Μιχάλη Χατζηνικήτα τον είχα κάποτε κάθε μέρα στο αθλητικό μαγαζί που συντηρούσα. Από τότε κάθε χρόνο μου ζητάει τη γνώμη μου και πάντα σε ότι του έχω πει έχω βγει αληθινός. Ένας ακόμα λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Ιάλυσο είναι ο επίσης φίλος μου Ανδρέας Σταύρου, ο οποίος κατά την άποψη μου είναι για ανώτερες κατηγορίες. Οι διαφορές είναι πραγματικά τεράστιες. Ένας ακόμα βασικός λόγος ήταν οι φίλοι μου οι Τριαντενοί, που πάντα με είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Το πιο σπουδαίο απ’ όλα όμως είναι ότι εγώ και ο Σταύρου, θέλουμε να βγάλουμε την ομάδα στην Γ’ Εθνική, με παίκτες που πέρσι έπαιζαν στο τοπικό μας, με εξαίρεση έναν, τον Χατζηλιόντα».
-Γιατί πιστεύεις ότι ο Ανδρέας Σταύρου είναι ο κορυφαίος προπονητής;
«Έχει το πλεονέκτημα να ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο με το ποδόσφαιρο. Έχει αυτό που λέμε ποδοσφαιρικό μυαλό. Έχει προσωπικότητα και τεράστιες γνώσεις. Βέβαια για να πούμε και κάτι αρνητικό (σ.σ. γέλια), μερικές φορές …κολλάει στον αγώνα… Ε, γι’ αυτό ήρθα εγώ για να τον …ξεκολλάω… (σ.σ. γέλια). Θέλω όμως να υπενθυμίσω σε ορισμένους κυρίους που πέρσι έλεγαν, ποιος είναι ο κ. Σταύρου, ότι έχει πάνω από 25 συμμετοχές στην Εθνική Κύπρου. Έχει παίξει στον ΑΠΟΕΛ με αρκετές συμμετοχές ακόμα και σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αν δεν ερχόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό της Δόξας Δράμας, θα έσπαγε όλα τα ρεκόρ της Κύπρου. Η ποδοσφαιρική του ιστορία είναι τεράστια. Είναι πολυτέλεια για το νησί μας. Προπονητικά. Ας κοιτάξουν τις τοπικές του επιτυχίες. Πόσα πρωταθλήματα έχει πάρει. Πήγε κάποτε στον Κλεόβουλο και τον έφθασε ως τον τελικό του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας».
-Τι πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου ως προπονητής;
«Εάν είμαι καλός ή κακός, θα το κρίνουν οι παίκτες που έχω συνεργαστεί. Αυτοί είναι οι καλύτεροι κριτές όχι μόνο δικοί μου αλλά και όλων των προπονητών».
-Που υστερούν οι προπονητές μας;
«Νομίζουν ότι με το που πάρουν το δίπλωμα, έχουν γίνει και προπονητές. Είναι σαν το δίπλωμα αυτοκινήτου. Μόλις το πάρουμε νομίζουμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες αποκτούνται όμως μέσα από την δουλειά. Μέσα από τις προπονήσεις. Πόσες ώρες έχει αφιερώσει ένας προπονητής; Δεν μαθαίνονται ούτε μέσα από το κομπιούτερ, ούτε μέσα από τα βιβλία. Ή το έχεις ή δεν τον έχεις; Ή σου κόβει, ή δεν σου κόβει… Απλά είναι τα πράγματα. Ο καλός προπονητής είναι, τι ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει η ομάδα σου με τους παίκτες που έχεις; Πόσο βελτιώνεις το παίκτες σου; Τρίτο και σπουδαιότερο είναι όταν αρχίσει πλέον ένα παιχνίδι. Μπορείς να το διαβάσεις; Υστερούμε πολύ σε αυτόν τον τομέα. Οι περισσότεροι προπονητές δεν κάνουν. Όχι μόνο εδώ, Γενικά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει, αυτό που λέμε σχολή. Πες μου έναν που έχει δουλέψει στο εξωτερικό. Οι Ολλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Βέλγοι αλλά και άλλοι, παράγουν προπονητές. Έχουν δικές του σχολές. Εμείς δεν το κατέχουμε το αντικείμενο. Δεν θα ξεχάσω κάποιον πριν από μερικά χρόνια στα εκπαιδευτήρια Γείτονα. Έτυχε να παίξει στον Ολυμπιακό και έγινε μέσα σε 3 μήνες προπονητές. Και κωούτσαρε και σε παιχνίδι του Champions League…»
-Παράγοντες καλούς έχουμε;
«Σε αυτό τον τομέα πια είμαστε σε χειρότερη μοίρα. Απλά …αυτοί δεν υπάρχουν. Κάποτε είπα να βγάλουμε όλους τους προέδρους των ομάδων μια φωτογραφία και να τη βάλουμε στον τοίχο για να τους καμαρώνουμε. Ότι σχέση έχω εγώ με τους πυραύλους, έχουν και αυτοί με το ποδόσφαιρο… Το χειρότερο είναι ότι είναι και αφερέγγυοι. Δεν τιμάνε ούτε τον λόγο τους, ούτε και την υπογραφή τους. Δεν πληρώνουν κανέναν και τους κοροϊδεύουν. Θέλουν μόνο να το παίζουν πρόεδροι. Αυτοί είναι οι παράγοντες στο σύνολο τους…»
-Καλούς παίκτες έχουμε;
«Πάντα είχαμε, πάντα έχουμε και πάντα θα έχουμε καλά ταλέντα. Πρέπει όμως να βρεθούν οι κατάλληλοι παράγοντες οι οποίοι θα φέρουν τους κατάλληλους προπονητές για να τους αξιοποιήσουν. Δεν είναι τυχαίο το ότι τα παιχνίδι φεύγουν από εδώ και επιτυγχάνουν. Μου έρχεται στο μυαλό πρόχειρα το παράδειγμα με τον τερματοφύλακα τον Καντιμοίρη. Στη Ρόδο ήταν 3ος και 4ος και τώρα παίζει στη Super League με τη Βέροια. Κάποιοι δεν πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό; Που ήταν τότε οι παράγοντες να στηρίξουν αυτό το παιδί. Οι τότε παράγοντες των μεγάλων ομάδων αυτού του τόπου –που τώρα δεν υπάρχουν γιατί είναι στο τοπικό- κατέστρεψαν τα ταλέντα. Δεν τα στήριξαν. Είχαν μάθει να φέρνουν προπονητές, οι οποίοι με τη σειρά τους έφερναν τους δικούς τους παίκτες. Μόνο επί Σκούνα ήρθαν πολύ καλοί παίκτες και σε συνδυασμό με τους ντόπιους η Ρόδος έπαιζε και καλή μπάλα».
-Πιστεύεις ότι η Ρόδος και ο Διαγόρας είναι οι δυο ομάδες με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» απ’ όλες τις υπόλοιπες του τοπικού;
«Επειδή ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με το ποδόσφαιρο, είτε σαν παίκτης, είτε σαν προπονητής, θα πω απλά ότι δεν υπάρχει φως. Τα ίδια και τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται. Ας βρουν πρώτα ένα χώρο για να προπονούνται και μετά ας αξιώνουν ανόδους. Στα λόγια και ο …Γιωργάκης μας έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν… Πάντως, επειδή μεγαλώσαμε με τις δυο αυτές ομάδες, εύχομαι να βρουν τον δρόμο τους αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουν».
-Ο Ιάλυσος είναι η επόμενη μεγάλη δύναμη της Δωδεκανήσου;
«Όχι δεν είναι. Απλώς ο Ιάλυσος, του χρόνου τέτοια εποχή θα παίζει στη Γ’ Εθνική! Το υπογράφω εγώ αυτό και κρατήστε την ημερομηνία…»
-Γιατί λες ότι δεν είναι η επόμενη μεγάλη δύναμη;
«Διότι και ο Ιάλυσος, μέχρι τώρα έχει κάνει τα ίδια λάθη με τους άλλους. Αν θέλει η διοίκηση του να αλλάξει σελίδα, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Πιστεύω όμως ότι ο Ιάλυσος είναι σε καλό δρόμο αλλά σίγουρα δεν φθάνει μόνο αυτό. Πρέπει να οργανωθεί στις Ακαδημίες του. Πρέπει να γίνει το …κέντρο του νησιού και να μαζεύει τα καλύτερα ταλέντα. Μόνο τότε θα γίνει η μεγάλη δύναμη. Πρέπει η ομάδα να μπορεί να ζει μέσα από τους παίκτες της. Αν ο πρόεδρος λοιπόν και το συμβούλιο θέλουν να κάνουν μεγάλο τον Ιάλυσο, γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν…»
-Ποια είναι η γνώμη σου για τις Ακαδημίες ποδοσφαίρου;
«Θα μιλήσω πολύ γενικά. Οι Ακαδημίες όπως είναι τώρα, είναι για να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη. Είναι για να μαζεύουν χαρτζιλικάκι και να ζουν οι εκάστοτε προπονητές. Όσα ταλέντα βγαίνουν, βγαίνουν από μόνα τους. Μέχρι πέρσι έδινα το παρών σε προπονήσεις παιδικών ομάδων. Έβλεπα να κάνουν προπόνηση 40 άτομα σε ένα γήπεδο 5Χ5. Τράβαγα τα μαλλιά μου. Ελπίζω από φέτος να δούμε άλλα πράγματα…»
-Πριν από κάποια χρόνια είχες ιδρύσει τη Νήσο Ρόδο η οποία δεν υπάρχει πλέον. Θα ήθελες να ασχοληθείς ξανά με κάτι τέτοιο;
«Πιστεύω ότι ήταν η μεγαλύτερη παιδική ομάδα που πέρασε ποτέ. Πέρασαν πραγματικά μεγάλοι παίκτες που μπορούσαν να ζήσουν από το ποδόσφαιρο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τέτοιο ποδόσφαιρο δεν θα ξαναδούμε. Όσοι θυμούνται εκείνη την ομάδα, μπορούν να πιστοποιήσουν ότι ήταν έτη μπροστά από τις υπόλοιπες. Αυτό μπορούν να τα πουν και οι ίδιοι παίκτες που τώρα έχουν μεγαλώσει. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα το επιχειρούσα ξανά. Ήταν κάτι πολύ κουραστικό για εμένα. Έπρεπε να προσέχω και την προσωπική ζωή των παιδιών. Να πηγαίνουν στο σχολείο για παράδειγμα. Και πάντα συζητούσα με όλες τους γονείς. Δεν ήταν εύκολο αυτό που έκανα…»
-Τι εύχεσαι ενόψει της νέας χρονιάς;
«Τι εύχομαι ε;… (σ.σ. γέλια)… Εύχομαι ο Διαγόρας να βγει στη …Super League, η Ρόδος στη Football League, ο Ιάλυσος στη Γ’ Εθνική, ο Φοίβος να πάρει το πρωτάθλημα και ο Άρης Αρχαγγέλου το κύπελλο. Έτσι θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι… (σ.σ. γέλια). Πάνω απ’ όλα όμως εύχομαι να έχουμε ένα πρωτάθλημα χωρίς τραυματισμούς διότι στη ζωή δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και το ποδόσφαιρο είναι μόνο μια διασκέδαση και τίποτε άλλο. Όσοι το παίρνουν αλλιώς, αυτοί χάνουν…»

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ialisos
ialisos
9 years ago

Δεν μπορω να καταλάβω με ποιο σκεπτικό είναι ο μαργιελος στον ιαλυσο και δεν μπορω να καταλαβω ακομα που το εμαθε το ποδόσφαιρο αυτος, μπαλα έπαιξε σε κατι χωριά εκει κοντά στα Απόλλωνα που πηγαιναν μονο στους αγωνες, προπονητες οπως τα λεει ναι δεν υπαρχουν , αλλα ειναι και αυτός μεσα σε αυτους που καναν τον προπονητή σε ομαδες χωριον με 5 παικτες στην προπονηση. Με αυτους θελει ο ιαλυσος να ανέβει μαλλον αυτη που διοικουν δεν ξερουν την ιστορια του αλλα και ειναι ομως και αυτη που έσωσαν την ομαδα , αλλα ετσι δεν θα φερουν τον κοσμο στο γήπεδο.

Προφήτης
Προφήτης
9 years ago

Τα πολλα πρωταθλήματα του Σταυρου που τα ειδες Σταμάτη;
1 εχει με τον Κλεάνθη την περίοδο 2005-2006.
Αν δεν κολλούσε στον πάγκο οπως λες και αν στις ήττες δεν τα έριχνε ολα στους παίχτες του θα ηταν πολυ καλύτερος!
Βεβαια σε σχέση με τους πολλούς ανύπαρκτους προπονητές ισχύει η παροιμία οτι στους τυφλούς επικρατεί ο μονοφθαλμος!

elafara
elafara
9 years ago

re margielo gt dn mas ti egine kai efyges apo ton foivo???pesta min fovase……….

KALAMI
KALAMI
9 years ago

ΚΑΤΕΒΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ,Α ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΣΑΣ!

Private
Private
9 years ago

Φιλε Μαργελο η Νησος Ροδου δεν ηταν η μεγαλυτερη εκεινη την εποχη!Σε αυτες τις ηλικιες ηταν η ΑΕΡΑ.Συνεχεια δευτεροι βγαινατε πισω απο αυτους.Η κανω λαθος?Ημουν μελος αυτης της ομαδας και θυμαμαι καλα!

diagoras!
diagoras!
9 years ago

o protos @@@@@@@@ paragontas einai o x”nikitas file stamati!mono oi roufianoi tou ta pernoun kai kserei oloi oi rodos pioi einai!!!giafto tha paizete topiko mia zoi!!!

diagoras -6-
diagoras -6-
9 years ago

o dragatis nai re exei ginei ialysos kai elafaras!!!! asta apo ton xeimona ton tsekaroume

menios6
menios6
9 years ago

a re dragati kolotouba,svise na goustareis pioni.