Αρχική Videos “Παγκόσμια απειλή, η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ!”

“Παγκόσμια απειλή, η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ!”

0

Τον κώδωνα του κινδύνου για το που θα μπορούσε να οδηγήσει η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ έκρουσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς. Ο ίδιος, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Για πολλά χρόνια, η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια πολύ χαμηλά, επομένως οι τόκοι για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στον ισολογισμό τους είναι χαμηλά. Όταν τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται, οι αξίες των χαρτοφυλακίων τους πέφτουν, αλλά οι υποχρεώσεις τους όχι», εξήγησε ο Roberts.
«Η πολιτική της Fed για υψηλά επιτόκια ωθεί τις τράπεζες στην αφερεγγυότητα. Και αυτή είναι η αιτία του προβλήματος», είπε, προειδοποιώντας ότι «αν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, θα υπάρξουν περισσότερες αποτυχίες».

Ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι οι πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ διαθέτουν παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα που κατέχουν επί του παρόντος τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η κεφαλαιακή τους βάση είναι μόνο σε δισεκατομμύρια.
«Έτσι, εκτίθενται σε κίνδυνο τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν έχουν την κεφαλαιακή βάση για να υποστηρίξουν αυτόν τον κίνδυνο. Έτσι, εάν συμβεί ξανά κάτι σε αυτά τα παράγωγα, όπως συνέβη νωρίτερα αυτόν τον αιώνα, όταν είχαμε τη μεγάλη κρίση, αυτές οι τράπεζες θα τεθούν σε κίνδυνο».

«Αμφιβάλλω αν ο Μπάιντεν ή οποιοσδήποτε στην κυβέρνησή του, ή ακόμα και η Federal Reserve, έχει ιδέα για την έκταση του κινδύνου», τόνισε μεταξύ άλλων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments