Ούτε μισή λέξη για τον αθλητισμό!

0

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα στην εποχή του κορωνοϊού έχει πέσει στα …αζήτητα. Όχι ότι και πριν ήταν σε περίοπτη θέση της Ελληνικής Πολιτείας αλλά ειδικά τώρα δεν υπάρχει …πουθενά. Σε κανένα …κάδρο προτεραιότητας. Αυτό εισπράττουμε έως τώρα, από την αντιμετώπιση που τυγχάνει τόσο από τους λοιμωξιολόγους όσο και από τους ίδιους τους πολιτικούς, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις. Ο αθλητισμός αργοπεθαίνει και στην περιοχή μας με τα παιδιά κυρίως να αρχίζουν να αποκτούν …ψυχολογικά προβλήματα από τον συνεχιζόμενο εγκλεισμό και το “οριζόντιο” lockdown το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του τα επιδημιολογικά δεδομένα της εκάστοτε πόλης. Ο αθλητισμός σημαίνει υγεία όμως και η λογική λέει ότι θα έπρεπε να τυγχάνει μια εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης διότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θα μπορούσε να λειτουργήσει εποικοδομητικά και να δώσει διεξόδους, τονώνοντας το ηθικό των αθλητών αλλά και του απλού κόσμου. Δυστυχώς και την περιοχή μας, κανένας από τους Βουλευτές δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό. Έστω μια …μισή κουβέντα. Μια τοποθέτηση στη Βουλή. Μια πρόταση, για το τι πρέπει να γίνει και ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη ημέρα. Τίποτα. Άπαντες αρκούνται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στην ειδική αθλητική αναγνώριση. Κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο για το παρών και το μέλλον.

Ένας Βουλευτής από την Αιτωλοακαρνανία, ο Θάνος Μωραϊτης, είναι και ο μοναδικός ουσιαστικά που αναδεικνύει το πολύ σοβαρό αυτό θέμα κάνοντας τουλάχιστον μια μακροσκελή δήλωση. Από το τίποτα, κάτι είναι και αυτό θα έλεγε κανείς. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:
«Ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά δεδομένα».

«Από το Μάρτιο 2020 η αθλητική κοινότητα δέχεται βαρύτατο πλήγμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία είναι σε μια συνεχιζόμενη αγωνία και σε τραγική κατάσταση».

«Οι αθλητές των εθνικών μας ομάδων γυμνάζονται σε αντίξοες συνθήκες ή καθόλου ενόψει διεθνών υποχρεώσεων», ενώ «χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και προσωπικό είναι απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μωραΐτης.
«Η οικονομική δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού έχει παγώσει με επιπτώσεις σε πολλές παράλληλες δραστηριότητες» και «οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία στο σύνολο των πολιτών, τους νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών είναι τεράστιες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα εμείς προτείνουμε:
Επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους επανέναρξη των πρωταθλημάτων Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Παγκορασίδων όλων των αθλημάτων, με επιπλέον εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζονται ήδη στα πρωταθλήματα της Super League Ποδοσφαίρου και Basket League1.

Να απελευθερωθεί η δυνατότητα προπονήσεων, ατομικών και ομαδικών, σύμφωνα με τα επιμέρους υγειονομικά πρωτόκολλα, σε όλα τα αθλήματα και όλες τις κατηγορίες.
Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στα κρατικά. Να ανοίξουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο φυσικό περιβάλλον (ορεινές περιοχές, θάλασσα, παράκτιες ζώνες, αθλήματα άμμου κλπ).
Να επανέλθουν οι λειτουργίες των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία .
Να ανοίξουν σταδιακά τα γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, επίσης με αυστηρό και εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
Να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις σε όλα τα ατομικά αθλήματα”.