Αρχική Εκτός συνόρων Όταν ο Τζέκο συνάντησε τον Γκραφίτε συνέβη κάτι μαγικό

Όταν ο Τζέκο συνάντησε τον Γκραφίτε συνέβη κάτι μαγικό [pics, vid]

0
Dodekanisos

Το 2009 η Βόλφσμπουργκ διέψευσε κάθε προγνωστικό και κατέκτησε το Γερμανικό πρωτάθλημα (Bundesliga). Εντίν Τζέκο και Γκραφίτε είχαν πάρει από το χέρι τους «λύκους» και τους είχαν οδηγήσει στο πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Μάρκο Ρόις και Πιερ Έμερικ Ομπαμεγιάνγκ. Φρανκ Ριμπερί και Αριέν Ρόμπεν. Γκέρντ Μίλερ και Ούλι Χένες. Κατά καιρούς το Γερμανικό ποδόσφαιρο έχει θαυμάσει κορυφαίους επιθετικούς. Οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα στην ίδια ομάδα, κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως, υπήρξε μία αξιομνημόνευτη χρονιά, που αποτέλεσε εξαίρεση. Δύο επιθετικοί, που είχαν καταφέρει να ξεχωρίσουν από τους προαναφερθέντες. Όχι μόνο λόγω της ικανότητάς τους στο σκοράρισμα, αλλά επειδή η δόξα τους διήρκεσε μόνο για μία μνημειώδη, ιστορική σεζόν. Που ταυτόχρονα είχε «σημαδέψει» το τέλος μιας εποχής. Το 2009 η Βόλφσμπουργκ, με προπονητή τον Γερμανό Φέλιξ Μάγκατ, υπήρξε η τελευταία ομάδα που κατέκτησε την Bundesliga. Δηλαδή κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να σπάσει το δίπολο της δυναστείας των Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου και είχε στεφθεί πρωταθλήτρια. Όλα αυτά χάρη στους Εντίν Τζέκο και Γκραφίτε!

Η επιτυχία των «λύκων» της Κάτω Σαξονίας υπήρξε πρωτοφανής. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η Bundesliga είναι ένα πρωτάθλημα, στο οποίο αγωνίζονται 18 ομάδες και στο τέλος νικήτρια είναι η Μπάγερν. Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις τα τελευταία χρόνια, την σεζόν 2008/2009 η Βόλφσμπουργκ τερμάτισε πρώτη με 69 βαθμούς. Μόλις δύο πάνω από την Μπάγερν, με συντελεστή τερμάτων 80 έναντι 71. Ήταν απλά ασυναγώνιστη καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας του πρωταθλήματος. Το μεγαλύτερο μέρος από την επιτυχία της, ανήκε στην εντυπωσιακή συνεργασία που είχαν οι δύο επιθετικοί της. Ο ανερχόμενος τότε Βόσνιος Εντίν Τζέκο και ο «ξεχασμένος» Βραζιλιάνος Γκραφίτε.

Οι δύο τους, ήταν παντελώς άγνωστοι ποδοσφαιριστές στο ευρύ κοινό πριν το ξεκίνημα της χρονιάς. Στο τέλος όμως είχαν κατορθώσει να γράψουν με «χρυσά» γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία της Bundesliga. Όχι μόνο κέρδισαν το πρωτάθλημα, αλλά δημιούργησαν και ένα πρωτοφανές ρεκόρ το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει κανείς να ξεπεράσει.

Τζέκο και Γκραφίτε έθεσαν ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ

Μαζί σκόραραν 54 τέρματα σε μόλις 34 αγωνιστικές, με μέσο όρο 1,59 γκολ ανά παιχνίδι. Tο εξωπραγματικό κατόρθωμα, έμεινε ως ρεκόρ για την παραγωγικότερη συνεργασία, στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος. Μέχρι εκείνη την στιγμή το είχε επιτύχει μόνο το «θρυλικό» δίδυμο των Γκέρντ Μίλερ και Ούλι Χένες της Μπάγερν Μονάχου με 53 γκολ το μακρινό 1971/1972.

Η έγκυρη ιστοσελίδα transfermarkt, δημοσίευσε ανασκόπηση της σεζόν 08/09 με τα γκολ των επιθετικών δίδυμων στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, εντυπωσιακό ήταν το γεγονός, ότι ο Βραζιλιάνος κατέγραψε 28 γκολ σε μόλις 25 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Ενώ ο Βόσνιος πέτυχε 26 γκολ (είχε και δέκα ασίστ) σε 32 παιχνίδια! Συγκεκριμένα, σε όλες τις διοργανώσεις τελείωσαν ο πρώτος με 31 αγώνες και 35 γκολ (επτά ασίστ). Ενώ ο δεύτερος σε 42 ματς βρήκε δίχτυα 36 φορές (12 ασίστ) αντίστοιχα. Υπήρξαν «χειρουργικοί» σε ακρίβεια. Ανέπτυξαν μία τρομερή σχέση, που λειτούργησε τέλεια. Είχαν τεράστια αποθέματα φυσικής κατάστασης, ταλέντο, μεγάλη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους.

Το περιβόητο γκολ του Γκραφίτε, αφού πρώτα έκανε άνω κάτω την άμυνα της Μπάγερν. Στο σύνδεσμο μπορείτε να το απολαύσετε: https://www.youtube.com/watch?v=D3EhqetL_QE&feature=emb_title

Το αποκορύφωμα εκείνης της χρονιάς, ήταν φυσικά το παιχνίδι που όλοι περίμεναν στη Γερμανία. Ήταν 4 Απριλίου του 2009, όταν η Μπάγερν ταξίδεψε στο Βόλφσμπουργκ. Η πίεση στους «λύκους» τεράστια για θετικό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον για νίκη. Που τόσο επιθυμούσε το αουτσάιντερ. Έτσι και έγινε. Οι δύο επιθετικοί των «λύκων», μύρισαν αίμα και μετέτρεψαν το ντέρμπι σε θρίαμβο και παράσταση για ένα ρόλο.

Ο Φέλιξ Μάγκατ με την «σαλατιέρα».
Η ενδεκάδα της Βόλφσμπουργκ την σεζόν 2008/09, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα. Στο σύνδεσμο, υπάρχει ανάλυση για κάθε παίκτη ξεχωριστά: https://www.squawka.com/en/wolfsburgs-2008-09-bundesliga-winners-best-players-manager/

Ο Δαβίδ κέρδισε τον Γολιάθ 5-1. Τζέκο και Γκραφίτε είχαν σκοράρει από δύο φορές έκαστος, σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους στο γήπεδο. Μάλιστα ο Γκραφίτε σημείωσε και ένα πανέμορφο γκολ με τακουνάκι.

Ο Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς και το ρεκόρ «μαμούθ» που μετέπειτα καταρρίφθηκε δύο φορές

Φυσικά το άστρο της Βόλφσμπουργκ είχε συμπεριλάβει και έναν μαέστρο. Ο Βόσνιος μέσος Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς, είχε μεταγραφεί στο σύλλογο έπειτα από μία καλή χρονιά με τη φανέλα της Νυρεμβέργης. Στο τέλος της διαδρομής, κατέγραψε ένα ρεκόρ «μαμούθ» με τις 20 ασίστ που μοίρασε σε 33 ματς (είχε και επτά γκολ). Το ρεκόρ του κατέρριψε έξι χρόνια μετά ο Κέβιν Ντε Μπρόινε τη σεζόν 2014/15. Ο Βέλγος είχε μοιράσει 21 ασίστ (δέκα γκολ) σε 34 παιχνίδια για το πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ του Ντε Μπρόινε, ξεπέρασε ο Σουηδός Εμίλ Φόρσμπεργκ τη σεζόν 2016/2017 με τις 22 ασίστ σε 30 αγώνες, αγωνιζόμενος για την Λειψία. Τελευταίος που απείλησε το συγκεκριμένο ρεκόρ, ήταν ο «βιονικός» Τόμας Μίλερ, ο οποίος τελικά ισοφάρισε τον Βέλγο, καθώς τη σεζόν 2019/20 κατέγραψε 21 ασίστ σε 33 ματς.

Η προσωπική εκδίκηση του Φέλιξ Μάγκατ

Τέλος ο Φέλιξ Μάγκατ, ένας πραγματικά αξιόλογος προπονητής, διαχειρίστηκε άψογα το ρόστερ που είχε στα χέρια του. Πρόσθεσε λίγη από την «μαγική» του χρυσόσκονη και οδήγησε μία ομάδα χωρίς σπουδαία ιστορία και που είχε ξοδέψει στο παρελθόν αρκετά χρήματα δίχως αντίκρισμα, στην κατάκτηση ενός τίτλου. Ουσιαστικά ήταν προσωπική εκδίκηση του Γερμανού με αποδέκτη την πρώην ομάδα του (Μπάγερν Μονάχου) και τον τρόπο με τον οποίο έφυγε.

Εν κατακλείδι, οι Γκραφίτε και Τζέκο αποδείχτηκαν καταλύτες της επιτυχίας της Βόλφσμπουργκ. Οι «λύκοι» έχουν να καυχιούνται πέρα από το πρωτάθλημα πως παρουσίασαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα που είδαμε και θαυμάσαμε εν δράσει όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments