Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας του ΑΣΙΑΘΡ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας του ΑΣΙΑΘΡ

0
asiathr 2os agonas
Dodekanisos

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας από την σειρά αγώνων που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου για το 2017. Ο καθιερωμένος αγώνας ΤΟ ΤΑΜΑ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 23-24 Απρίλιου. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 16 σκάφη και 91 ιστιοπλόοι από τους οποίους οι 18 ήταν απόφοιτοι της Σχολής του ΑΣΙΑΘΡ που πριν λίγους μήνες πήραν το δίπλωμα του κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους και έπαιρναν το βάπτισμα του πυρός.

Αρχικά ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να έχει ως προορισμό τον Πανορμίτη. Όμως η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγο για ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους που θα έπνεαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου. Αυτό καθιστούσε τις συνθήκες ελλιμενισμού εντός του όρμου του Πανορμίτη ιδιαίτερα δύσκολες και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε τελικά ο αγώνας να πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά να έχει ως προορισμό τον Γυαλό της Σύμης. Ο προγραμματισμένος αγιασμός που γίνεται κάθε χρόνο μπροστά από την μονή Πανορμίτη μετατέθηκε για μια από τις επόμενες επισκέψεις των σκαφών του ΑΣΙΑΘΡ στον Πανορμίτη.

Το πρωί του Σαββάτου 23 Απριλίου τα 16 σκάφη του ΑΣΙΑΘΡ που έλαβαν μέρος στον αγώνα συγκεντρώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή Κάτω Πέτρες όπου η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00 π.μ. Ο άνεμος έπνεε ισχυρός Βορειοδυτικός με ένταση που ξεπερνούσε τους 15 – 17 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 10 και τα σκάφη με μειωμένη ιστιοφορία και στα όρτσα έβαλαν πλώρη για Σύμη. Ο άνεμος είχε διακυμάνσεις στην έντασή του αλλά σε γενικές γραμμές και στην μεγαλύτερη διάρκεια της ιστιοδρομίας κρατήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως κοντά στις ακτές της Σύμης υπήρχαν σπιλιάδες που ξεπέρασαν τους 30 κόμβους. Τα πληρώματα και οι κυβερνήτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατάφεραν να φτάσουν στην γραμμή τερματισμού που είχε στηθεί λίγο έξω από την είσοδο του λιμανιού του Γιαλού. Την κανονιά πήρε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη που τερμάτισε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ενώ το τελευταίο σκάφος τερμάτισε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με τον άνεμο να εξακολουθεί να πνέει ισχυρός δυσκολεύοντας τα πληρώματα.

Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων στην Κλάση Α την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη και την Τρίτη θέση πήρε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα. Στην Κλάση Β την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΝΕΦΕΛΗ με κυβερνήτη τον Γιάννη Κουτσελίνη που έκλεψε την παράσταση στην πρώτη εμφάνισή του με ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας πλήρωμα. Δεύτερο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και την Τρίτη θέση πήρε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη.

Στη συνέχεια τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι του Γιαλού όπου τα πληρώματα είχαν λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να ξεκουραστούν αλλά και για να επιθεωρήσουν τα σκάφη τους ενόψει της ιστιοδρομίας που θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα και η οποία προβλεπόταν δύσκολη. Η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγω για ακόμη πιο ενισχυμένους ανέμους βορειοδυτικής διεύθυνσης σε σχέση με τον καιρό του Σαββάτου.

Πράγματι το πρωί της Κυριακής τα σκάφη συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Αγία Μαρίνα όπου είχε στηθεί η γραμμή της εκκίνησης. Ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός και ξεπερνούσε τους 20 – 25 κόμβους ενώ τοπικά κοντά στις ακτές της Σύμης οι δυνατές σπιλιάδες δυσκόλευαν τις προσπάθειες των ιστιοπλόων. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12 το μεσημέρι και τα σκάφη έβαλαν πλώρη για την Ρόδου και για την περιοχή του Ενυδρείου όπου είχε στηθεί ο τερματισμός. Τα λίγα σκάφη που σήκωσαν τα μπαλόνια από την αρχή της κούρσας απέκτησαν πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα τα οποία αρχικά κινήθηκαν μόνο με τις τζένοες. Ο άνεμος έπνεε δυνατός σε όλη τη διάρκεια της ιστιοδρομίας και ο κυματισμός ήταν μεγάλος. Νωρίς το μεσημέρι τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν μετά από μια δυνατή κούρσα.

Στην Κλάση Α την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, δεύτερο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Μανώλη Σπυρίδη και Αναστάσιο Φώτη και την Τρίτη θέση πήρε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα. Στην Κλάση Β την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νικο Κουμνάκη, δεύτερο ήταν το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή και την Τρίτη θέση πήρε το ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ με κυβερνήτη τον Κωστα Νικάκη.

Οι ιστιοπλόοι έδωσαν ραντεβού για το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Μάιου που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Όρτσα – Πρίμα στην Ρόδο. Τα αποτελέσματα του αγώνα ΤΟ ΤΑΜΑ και το αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2017 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.asiathr.gr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments