Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Ολοκληρώθηκε ο αγώνας «Τρίγωνα 2013»

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας «Τρίγωνα 2013»

0
2
Dodekanisos

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου, ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ΤΡΙΓΩΝΑ 2013 που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘ Ρόδου) στα πλαίσια του ιστιοπλοϊκού Πρωταθλήματος 2013. Ήταν ένας τεχνικός αγώνας τύπου όρτσα – πρίμα, που έγινε στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και συγκεκριμένα μέσα στον κόλπο της Ιξιάς. Ενώ ήταν προγραμματισμένες να γίνουν συνολικά 4 ιστιοδρομίες μήκους 6 ναυτικών μιλίων η κάθε μια, τελικά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν μόνο οι 3 από αυτές.
Το Σάββατο το πρωί οι ιστιοπλόοι συγκεντρώθηκαν στην μαρίνα του Μαντρακίου και αφού προετοίμασαν τα σκάφη τους, οδηγήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα στην περιοχή Κάτω Πέτρες. Εκεί στήθηκε η γραμμή εκκίνησης και λίγο μετά τις 10:00 π.μ. δόθηκε η εκκίνηση του πρώτου αγώνα. Ο άνεμος ήταν βορειοδυτικός μέτριας έντασης περίπου 10 κόμβων. Τα σκάφη έπρεπε να εκτελέσουν δυο παλινδρομικές διαδρομές, αρχικά κινούμενα όρτσα προς τα ανοικτά του κόλπου της Ιξιάς. Αφού καβάντζαρισαν την τοποθετημένη σε απόσταση 1,5 ναυτικών μιλίων σημαδούρα, γύρισαν πρίμα και με τα μπαλόνια τους επέστρεψαν στις Κάτω Πέτρες. Στη συνέχεια επανέλαβαν την διαδρομή αυτή άλλη μια φορά για την ολοκλήρωση της 1η ιστιοδρομίας. Οι μικρές αυξομειώσεις της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου ήταν αυτές που ανάγκασαν τους ιστιοπλόους να ακολουθήσουν διαφορετικές τακτικές, άλλοι κινούμενοι σχετικά κοντά στις ακτές της Ρόδου ενώ άλλοι κινήθηκαν στα ανοικτά του κόλπου της Ιξιάς. Μετά το τέλος της 1ης ιστιοδρομίας δόθηκε η εκκίνηση της 2ης, με τον άνεμο να φρεσκάρει περισσότερο και να έχει μια ένταση περίπου 15 κόμβων. Η διαδρομή ήταν η ίδια και κυβερνήτες και πληρώματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αποδεικνύοντας το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο.
Η πρόγνωση για επιδείνωση του καιρού την Κυριακή οδήγησε την Επιτροπή Αγώνα να δώσει εντολή στα σκάφη να εκτελέσουν και 3η κατά σειρά ιστιοδρομία. Η εκκίνηση δόθηκε περίπου στις 14:00 με τον άνεμο να φρεσκάρει ακόμη περισσότερο και με το ύψος του κυματισμού να δυσκολεύει το έργο των πληρωμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση και της 3ης ιστιοδρομίας, η συνολική βαθμολογία των σκαφών είχε ως εξής: Στην πρώτη θέση ήταν το σκάφος BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Αναστάσιο Φώτη και με 6 βαθμούς ποινής, δεύτερο ήταν το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά και 7 βαθμούς ποινής και στην τρίτη θέση ήταν το σκάφος ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη με 11 βαθμούς ποινής.
Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να συνεχιστεί την Κυριακή με την διεξαγωγή της 4ης και τελευταίας ιστιοδρομίας. Το πρωί οι ιστιοπλόοι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Μαρίνα Μαντρακίου αλλά η Επιτροπή Αγώνα έδωσε αρχικά αναβολή και στην συνέχεια αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την τελευταία ιστιοδρομία την οποία ακύρωσε, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών. Ο βορειοδυτικός άνεμος είχε ενισχυθεί σε σχέση με το Σάββατο και έπνεε ιδιαίτερα ισχυρός. Επίσης ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος και δεν επέτρεπε στην πραγματοποίηση της 4ης ιστιοδρομίας. Έτσι τα αποτελέσματα του αγώνα δεν μεταβλήθηκαν, με το BLUE SHARK να κερδίζει τα φετινά ΤΡΙΓΩΝΑ, το ESTELLA να παίρνει την δεύτερη θέση και το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ την τρίτη θέση. Τα αποτελέσματα του αγώνα ΤΡΙΓΩΝΑ 2013 και η συνολική βαθμολογία του Πρωταθλήματος 2013 του ΑΣΙΑΘΡ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου – www.asiathr.gr.
Επόμενος αγώνας, με τον οποίο ολοκληρώνεται το φετινό ιστιοπλοϊκό πρωτάθλημα του ΑΣΙΑΘΡ είναι ο αγώνας ΝΕΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ με προορισμό την Σύμη, το Σάββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου, στον οποίο οι νέοι ιστιοπλόοι που έχουν αποφοιτήσει τα προηγούμενα χρόνια από την Ακαδημία του Συλλόγου, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους ως καπετάνιοι, υπό την εποπτεία των έμπειρων κυβερνητών των σκαφών.
Τονίζεται άλλωστε ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο ΑΣΙΑΘΡ οργανώνει Σχολή Ιστιοπλοΐας για την απόκτηση διπλώματος κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 5 Οκτωβρίου 2013. Η σχολή διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σε αυτήν μπορούν να πάρουν μέρος άτομα άνω των 18 ετών. Για την διευκόλυνση των μαθητών, τα μαθήματα γίνονται Σάββατο και Κυριακή. Τα θεωρητικά μαθήματα διδάσκονται στην αίθουσα του Συλλόγου στο Ζέφυρο, με σύγχρονα εποπτικά μέσα, ενώ τα πρακτικά πραγματοποιούνται με εξόδους στη θάλασσα με ιστιοπλοϊκά σκάφη. Τα μαθήματα διδάσκουν πτυχιούχοι εκπαιδευτές της σχολής μας, καθώς και ειδικοί πάνω σε κάθε τομέα (έρευνα και διάσωση, πρώτες βοήθειες, ηλεκτρονικά όργανα, νομικά θέματα κά), με την συνεργασία των τοπικών λιμενικών αρχών. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει. Για πληροφορίες και για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης του Συλλόγου κ. Αντώνη Βογιατζή (τηλ. 2241035595 – 6984-311518).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
{yoogallery src=[/images/stories/fotos/sezon2013_2014/alla_spor/asiathr_trigona/] width=[150] height=[150]}

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments