Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Ολοκληρώθηκε ο αγώνας Channel Regatta

Ολοκληρώθηκε ο αγώνας Channel Regatta

0
chanel regata2
Dodekanisos

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες ο 9ος διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας Channel Regatta 2014. Τον αγώνα συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ) και ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος του Μαρμαρίς, Marmaris International Yacht Club (MIYC). Φέτος, το 9ο Channel Regatta, διεξήχθη από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου στην θαλάσσια περιοχή του γειτονικού Μαρμαρίς και στα πλαίσιά του πραγματοποιήθηκαν 4 ιστιοδρομίες. Στον αγώνα πήραν μέρος συνολικά περίπου 200 ιστιοπλόοι και 21 ιστιοπλοϊκά σκάφη (11 ελληνικά, 8 τούρκικα, 1 από την Λετονία, 1 από την Γερμανία και 1 από την Ρωσία).
Το Σάββατο 20 Ιουνίου, μετά τις εγγραφές των σκαφών και πληρωμάτων, ακολούθησε η συγκέντρωση κυβερνητών στις 11:30 π.μ. κατά την οποία δόθηκαν οδηγίες σε κυβερνήτες και πληρώματα. Τα 21 σκάφη, χωρίστηκαν για τις ανάγκες του αγώνα σε 3 κλάσεις ανάλογα με τα μεγέθη τους. Η Συγκέντρωση Κυβερνητών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του MIYC που βρίσκονται στην NETSEL MARINA, η οποία ήταν και χορηγός του αγώνα και στην οποία παρέμειναν ελλιμενισμένα τα σκάφη του αγώνα καθ΄ όλη τη διάρκεια του CHANNEL REGATTA.
Στη συνέχεια η Επιτροπή Αγώνα οδήγησε τα σκάφη στον κόλπο του Μαρμαρίς για τις πρώτες ιστιοδρομίες του αγώνα. Η πρώτη ιστιοδρομία πραγματοποιήθηκε με δυνατό άνεμο που προσέγγιζε τους 20 κόμβους, εντός του κόλπου. Η εκκίνηση της ιστιοδρομίας δόθηκε στις 14:00. Ήταν μια τριγωνική – τεχνική διαδρομή, στην οποία τα σκάφη έπρεπε να κινηθούν κυκλικά και παράλληλα με τις ακτές του κόλπου και τελικά μετά από μια παλινδρομική διαδρομή να τερματίσουν. Από την πρώτη αυτή ιστιοδρομία φάνηκε ότι ο συναγωνισμός θα ήταν σκληρός και στις 3 κατηγορίες.
Κατόπιν, η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιήσει και δεύτερη ιστιοδρομία. Η δεύτερη ιστιοδρομία ξεκίνησε στις 16:45 και ήταν τύπου όρτσα πρίμα, πολύ απαιτητική για τα πληρώματα, λόγω και του ανέμου που διατηρήθηκε δυνατός και τοπικά ενισχύθηκε. Και πάλι πληρώματα και κυβερνήτες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ολοκλήρωσαν σχετικά σύντομα την ιστιοδρομία κινούμενοι με μεγάλες ταχύτητες τόσο στα όρτσα αλλά και στα πρίμα με τα μπαλόνια τους.
Τα σκάφη στη συνέχεια επέστρεψαν στην NETSEL MARINA, στην οποία το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του Αγώνα και οι απονομές στους νικητές της πρώτης αγωνιστικής ημέρας. Κατόπιν έγινε παρουσίαση ελληνικής μουσικής παράστασης, την οποία είχαν προετοιμάσει ο Νίκος Κουμνάκης και άλλοι ροδίτες ιστιοπλόοι μουσικοί, η οποία περιελάμβανε έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Έλληνες και Τούρκοι ιστιοπλόοι έγιναν ένα στο τέλος της παράστασης, χορεύοντας υπό τους ήχους του μπουζουκιού και των άλλων μουσικών οργάνων, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μελών των δυο Συλλόγων.
Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στις 11:55 π.μ. η εκκίνηση της τρίτης ιστιοδρομίας. Τα σκάφη εκκίνησαν λίγο έξω από την NETSEL MARINA και οδηγήθηκαν εκτός του κόλπου του Μαρμαρίς κινούμενα γρήγορα πρίμα με τα μπαλόνια τους. Ο άνεμος στη συνέχεια ενισχύθηκε και προσέγγισε τους 25 κόμβους με δυνατές ριπές, προσφέροντας μοναδικό θέαμα. Πληρώματα και κυβερνήτες έδωσαν μάχη να κρατήσουν τα μπαλόνια τους στα πρίμα αποφεύγοντας τα «ατυχήματα». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα όρτσα εντός του κόλπου Yalanci Bogaz, μέσα στον οποίο καβάντζαραν την σημαδούρα στροφής και επέστρεψαν στην προηγούμενη διαδρομή για να κατευθυνθούν και πάλι εντός του κόλπου του Μαρμαρίς για τον τερματισμό. Ο άνεμος διατηρήθηκε ισχυρός και τοπικά ανέβηκε, αναγκάζοντας ορισμένα σκάφη να μειώσουν την ιστιοφορία τους. Τελικά όλα τα σκάφη κατάφεραν να τερματίσουν μετά από μια μικρή παλινδρομική διαδρομή εντός του κόλπου του Μαρμαρίς και μετά από αγώνα που διήρκησε από 2,5 έως 3,5 ώρες περίπου ανάλογα με το μέγεθος του κάθε σκάφους.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Σύλλογος του Μαρμαρίς είχε προετοιμάσει για τους ροδίτες ιστιοπλόους μια όμορφη νυχτερινή περιήγηση με πλοιάριο που τους μετέφερε σε κοντινό όρμο, όπου και τους προσφέρθηκε δείπνο και ποτό. Οι ροδίτες ιστιοπλόοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την μοναδική νυχτερινή θέα του τουριστικού Μαρμαρίς και από τα νόστιμα εδέσματα που δοκίμασαν.
Το πρωινό της Δευτέρας, τελευταίας ημέρας του CHANNEL REGATTA, βρήκε τους ιστιοπλόους να ετοιμάζονται για την τέταρτη ιστιοδρομία της διοργάνωσης. Ήδη είχαν ξεχωρίσει τα σκάφη που μάχονταν για την κατάκτηση των πρώτων θέσεων και των επάθλων και στις 3 κατηγορίες. Στην πρώτη κλάση (IRC1) έδιναν μάχη για τις πρώτες θέσεις τα τούρκικα σκάφη Hayta – Mıknatıs Yatçılık και İskorpit – UK Sails με το ελληνικό Estella. Στην δεύτερη κλάση (IRC2) μάχονταν τα τούρκικα σκάφη Boomerang – UK Sails και Hadar με το γερμανικό Kanka. Τέλος στην τρίτη κλάση (IRC3) τα ελληνικά σκάφη Μούσμουλο και Αλουστίνα μαζί με το τούρκικο Blue Bird 2, έδινα μάχη για την κατάκτηση των επάθλων.
Τα σκάφη οδηγήθηκαν εκ νέου στον κόλπο του Μαρμαρίς. Ο άνεμος ήταν σαφώς ασθενέστερος από αυτόν που επικρατούσε τις 2 προηγούμενες ημέρες και έπνεε με ένταση περίπου 8-12 κόμβους. Λίγο μετά τις 12:15 μ.μ. δόθηκε η εκκίνηση της τέταρτης ιστιοδρομίας, η οποία ήταν τριγωνική διαδρομή. Τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν μετά από 2 περίπου ώρες και με τον τρόπο αυτό το 9ο CHANNEL REGATTA ολοκληρώθηκε αγωνιστικά.
Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε η Τελετή Λήξης του αγώνα, στην οποία δόθηκαν τα έπαθλα στους νικητές των 3 κατηγοριών.
Στην πρώτη κλάση (IRC1) την πρώτη θέση κατέλαβε το Estella με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, τη δεύτερη θέση πήρε το Hayta – Mıknatıs Yatçılık με κυβερνήτη τον Zafer Öznur και τρίτο ήταν το İskorpit – UK Sails με κυβερνήτη τον Bülent Çelik.
Στην δεύτερη κλάση (IRC2) πρώτο κατετάγη το Boomerang – UK Sails με κυβερνήτη τον Serdar Şahin, δεύτερο ήταν το Hadar με κυβερνήτη τον Uğur Karadağ και τρίτο ήταν το γερμανικό Kanka με κυβερνήτη τον Günther Babinski
Τέλος στην τρίτη κλάση (IRC3) πρώτο κατετάγη το τούρκικο Blue Bird 2 με κυβερνήτη τον Cem Tekdağ, την δεύτερη θέση πήρε το Μούσμουλο με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και τρίτο ήταν το Αλουστίνα με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή.
Ο αγώνας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την άριστη συνεργασία των δυο Συλλόγων και σύσφιξε ακόμη περισσότερο τις στενές φιλικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των ιστιοπλόων των δυο πλευρών. Επόμενη αγωνιστική δραστηριότητα του ΑΣΙΑΘ Ρόδου, είναι ο μεγάλος διεθνής αγώνας RODOS CUP 2014 που θα διοργανωθεί από 19 – 25 Ιουλίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments