Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Όλες οι Λεπτομέρειες για την Επιδότηση στους Λογαριασμούς Ρεύματος τον Αύγουστο

Όλες οι Λεπτομέρειες για την Επιδότηση στους Λογαριασμούς Ρεύματος τον Αύγουστο

0
Dodekanisos

Μετά την εκτόξευση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία.  Την Τρίτη 16/7 το πρωί, λοιπόν, έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκε αυτό το μείζον πρόβλημα. Εκεί αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτου τέλους για δύο μήνες στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και ταυτόχρονα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Το ίδιο βράδυ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη ότι από τα έσοδα του έκτακτου τέλους, που θα επιβάλει η κυβέρνηση για τους επόμενους δύο μήνες στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, θα επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών για τον Αύγουστο. “Διαφορετικά, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Σύμφωνα πάντα με τον Πρωθυπουργό, τις τελευταίες 10 μέρες υπήρχε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, (Βουλγαρία, Ρουμανία μέχρι και την Ουγγαρία), χώρες με τις οποίες, δυστυχώς, είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσωρινής στρέβλωσης της περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγάλη αύξηση στην τιμή της χονδρικής, γεγονός που θα φανεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου, εάν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι. Ταυτόχρονα, η αύξηση αυτή δημιουργεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. 

Οπότε αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει άπραγη και θα πρέπει να πάρει έκτακτα μέτρα. 

Η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Ενέργειας 

Περισσότερες διευκρινίσεις δόθηκαν την επόμενη μέρα σε συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη. Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται τις απογευματινές – βραδινές ώρες, στις οποίες το σύστημα αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση χωρίς τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών. Σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα, την αυξημένη ζήτηση ενέργειας από την Ουκρανία και τις αδύναμες διασυνδέσεις στον “διάδρομο παροχής ενέργειας”, που ανήκει η Ελλάδα, οι τιμές χονδρικής περιφερειακά έχουν εκτοξευτεί.  

Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι τιμές για τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, τις τιμές των ρύπων και τις πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οπότε καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι “δυστυχώς, δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το που μπορεί να φτάσει η λιανική τιμή του ρεύματος. Αυτή τη στιγμή είμαστε 6οι στη χονδρική τιμή στην Ευρώπη”. 

Εξειδίκευση των Μέτρων

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ο υπουργός ανακοίνωσε τα παρακάτω 3 έκτακτα μέτρα:

  1. Επαναφορά του τέλους για την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, προσωρινά, για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ύψος του φόρου θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.  
  2. Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο. Το ποσό και ο τρόπος της επιδότησης θα ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, αφού πρώτα γίνουν γνωστές οι τιμές σε χονδρική και λιανική. H επιδότηση αφορά τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
  3. Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου για τις στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος, που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά. 


Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε ότι το όριο κατανάλωσης της επιδότησης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες, με τα κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά (κοινωνικό τιμολόγιο) να δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση.

Παρόλο που πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή δυσλειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην παρέμβει, αφήνοντας τις τιμές να φτάνουν σε τρελά επίπεδα – γύρω στα 180 ευρώ / μεγαβατώρα  και τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά γύρω στα 600 ευρώ / μεγαβατώρα. Η μέγιστη ωριαία τιμή καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικά για τους Αγρότες

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε επανειλημμένα ότι τους αγρότες τους συμφέρει να μπουν στο ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ, αφού τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Πιο συγκεκριμένα τους παρότρυνε «να πάνε να εγγραφούν στο ΓΑΙΑ χθες». Όσοι αγρότες ενδιαφέρονται, μπορούν να μπουν έως τον Οκτώβριο.

Περιμένουμε με αγωνία να δούμε πως θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, κάποιοι μπορούν να διασκεδάσουν παίζοντας στον big bamboo slot .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments