Αρχική Επικαιρότητα Σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσιας

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσιας

0
Dodekanisos

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, η Ρωσία ανακάλεσε την μόνιμη διπλωματική αποστολή της στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα ανακαλεί τις διαπιστεύσεις της διπλωματικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα από την 1η Νοεμβρίου, διακόπτοντας ουσιαστικά κάθε διπλωματική σχέση με την Βορειοαντλαντική συμμαχία. Η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση της Ρωσίας όταν το ΝΑΤΟ απέλασε οκτώ μέλη της ρωσικής αποστολής στη συμμαχία με την αιτιολογία ότι ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών». Το βήμα αυτό σηματοδότησε τη συνέχιση της επιδείνωσης των σχέσεων Ανατολής-Δύσης που βρίσκονται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η επιδείνωση των σχέσεων ξεκίνησε προ μηνών όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκαν ότι η η Ρωσία αυξάνει το μη στρατηγικό πυρηνικό της οπλοστάσιο. Νωρίτερα αυτό το έτος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποκαλύψει πως η Ρωσία έχει εκσυγχρονίσει σχεδόν στο σύνολό του το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ τόνισε πως παρά την ανησυχία για την αύξηση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, Το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επίγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας”. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε πως “θα εφαρμόσουμε ένα μείγμα στρατιωτικών και πολιτικών μέσων για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή”.    

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments