Αρχική Επικαιρότητα Oι παράλογοι κυβερνητικοί χειρισμοί και στο ζήτημα των τεστ

Oι παράλογοι κυβερνητικοί χειρισμοί και στο ζήτημα των τεστ

1
Dodekanisos

Την στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού εξαπλώνεται, οι τραγικοί χειρισμοί στο θέμα της πανδημίας συνεχίζονται από την πλευρά της κυβέρνησης. Την δεδομένη στιγμή στο μικροσκόπιο έχουν εισέλθει τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. 

Η δυσφορία των πολιτών αφορά την μη συνταγογράφηση τους, αλλά και τις τιμές τόσο στα μοριακά όσο και στα rapid. Οι οποίες μεγαλώνουν εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Μάλιστα ήδη έχει αρχίσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Καταρχάς ας δούμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης με τα PCR:

  • Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το PCR test γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλ. κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.
  • Γαλλία: Με συνταγογράφηση PCR test για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Εναλλακτικά, κόστος των PCR γύρω στα 50 ευρώ για τους επισκέπτες
  • Ισπανία: Δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες, αλλά από €40 (rapid test) μέχρι €100 (PCR) για επισκέπτες.
  • Βέλγιο: Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ PCR, κατόπιν συνταγογράφησης.
  • Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.
  • Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.
  • Αγγλία: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται δωρεάν PCR test στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν καλύπτεται το κόστος του τεστ μόνο αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, καθώς και για ταξίδια στο εξωτερικό.
  • Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.
  • Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.
  • Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Ανατροπή δεδομένων από την Μίνα Γκάγκα

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σε δηλώσεις της η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς, συνιστά στους πολίτες που έχουν διαγνωσθεί θετικοί μέσω rapid να μην πηγαίνουν για μοριακό τεστ, αλλά να κάθονται σπίτια τους. Επικαλούμενη δε την ταλαιπωρία των πολιτών σημείωσε: «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR. Δεν χρειάζεται συχνά PCR test. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid test που έχει μια διατίμηση και είναι φθηνή. Αν είναι θετικό το δεχόμαστε. Αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος» πρόσθεσε. 

Η «απάντηση» της αντιπολίτευσης

Όπως ήταν αναμενόμενο οι άνωθεν τοποθετήσεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, «πυροδοτώντας» την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «ΕΦ.ΣΥΝ.», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνες αλχημείες. Ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι «η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr. Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας».

Την ίδια στιγμή, το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας την εικόνα των πολιτών να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές για ένα δωρεάν τεστ κάνει λόγο για «πραγματική αλητεία της Μητσοτάκης Α.Ε». Ενώ η κατακλείδα του κειμένου τελειώνει λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη αφήστε τα “σουλάτσα” και στήστε δίκτυο για δωρεάν, μαζικά τεστ εδώ και τώρα».

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] λάβει ένα σωρό λάθος αποφάσεις. Και ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ. Αναφερόμαστε στους ίδιους πολίτες, που επιχείρησαν […]