Αρχική Επικαιρότητα Οι Ουιγούροι, η Κίνα και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 

Οι Ουιγούροι, η Κίνα και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 

0
(AP Photo/Tatan Syuflana)
Dodekanisos

Από σήμερα, Παρασκευή 4/2 έως και τις 20 του μήνα θα διεξάγονται στο Πεκίνο οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ωστόσο, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας έχει ωθήσει ορισμένες χώρες να κηρύξουν διπλωματικά μποϊκοτάζ. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι μολονότι θα στείλουν τους αθλητές τους να αγωνιστούν, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι από αυτές τις χώρες δεν θα παραστούν στους Αγώνες. Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Εσθονία, Βέλγιο, Δανία, Λιθουανία και Σλοβενία. 

Η Γαλλία είναι κατά του μποϊκοτάζ. Μάλιστα προσπάθησε να καταλήξει σε μία κοινή θέση της ΕΕ όσον αφορά στη συμμετοχή πολιτικών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Τελικά κάθε μεμονωμένη χώρα μέλος έλαβε τις δικές της αποφάσεις. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας συμμετέχει στους Αγώνες με πέντε αθλητές/τριες. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά τους στον σύνδεσμο amna.gr.

Από την άλλη πλευρά, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «euractiv.gr» από την ΕΕ θα παραστεί μόνο ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα. Ενώ από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα είναι παρών ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πέντε μήνες πριν, εντελώς τυχαία είχα βρει ένα κείμενο στο Facebook το οποίο αναφερόταν στους Ουιγούρους. Η πρώτη παράγραφος αρχίζει ως εξής: «Τους γνωρίζετε τους Ουιγούρους; Όχι; Καλά θα κάνετε να τους μάθετε, διότι το όνομά τους θα ”παίξει” στη διεθνή ειδησεογραφία τα επόμενα χρόνια. Κάτι μου λέει ότι η νεόκοπη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας κατά της Κίνας, που ανακοινώθηκε επισήμως χθες, θα τους ”θυμηθεί” και θα τους φέρει στην επικαιρότητα». Η συνέχεια ακολουθεί παρακάτω…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments