Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία

Οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία

0
ethnos.gr
Dodekanisos

Σήμερα η ελληνογαλλική συμφωνία έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα την ψηφίσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την απόφαση να μην ψηφίσει το κόμμα του την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Ο λόγος αφορά δύο συγκεκριμένες διορθώσεις. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στρατηγικά «θετική επί της αρχής» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις αυτή ανακοινώθηκε και μετά τη συνάντηση Μακρόν –  Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσε να πράξει και αλλιώς. Καθώς όταν ήταν στην εξουσία, είχε δουλέψει σκληρά για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Όμως την περασμένη Παρασκευή στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τους κινδύνους που εγκυμονούν για την κοινωνία εξαιτίας του άρθρου 18Α της Συμφωνίας. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με έντονο τόνο σε αυτές τις επιθέσεις. Επικαλούμενος λόγους «εθνικού συμφέροντος» και θέσεις αρχής για τη στάση της, προβάλλοντας και μια σειρά από επιχειρήματα. Ουσιαστικά έχει τονίσει επανειλημμένα όλες αυτές τις ημέρες για αλλαγές στα άρθρα 2 και 18Α.

Το μεν πρώτο αφήνει «ακάλυπτη» τη χώρα εντός των θαλασσίων ζωνών που μπορεί να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα. Με απλά λόγια, δεν ισχύει για μία σύγκρουση στα εφτά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Η μεγάλη, όμως, ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το δεύτερο άρθρο πάνω στο οποίο ζητούν αλλαγές, το 18Α, που κατά τη γνώμη τους αλλάζει πλήρως το αμυντικό δόγμα της χώρας.

Το ερώτημα είναι απλό. Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιώτες στη περιοχή του Σαχέλ; Ποιον ακριβώς θα πολεμήσουν και κυρίως, γιατί; Η εμπλοκή της χώρας μας σε μία γαλλική εκστρατεία στη Σαχάρα και νότια από αυτή, στο όνομα της καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, μόνο κινδύνους θα μπορούσε να εγκυμονεί.

Τεράστια «ανοίγματα» σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας δεν το επιτρέπουν

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαλέσει τη κυβέρνηση για αυτές τις μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες που ετοιμάζεται να προβεί. Μιλάμε για πρόγραμμα ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε μία εποχή που τα οικονομικά της χώρας δεν είναι στα καλύτερα τους. Επομένως, τα ερωτήματα των δαπανών και των αποπληρωμών τους, αναμένεται να τεθούν από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χωρίς πυξίδα

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να εξαπολύσει μία εφ’ όλης της ύλης επίθεση προς τον πρωθυπουργό. Λόγω της στρατηγικής που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στα ελληνοτουρκικά. Την οποία και χαρακτηρίζει «ανύπαρκτη». Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία «πυξίδα» για το που ακριβώς θέλει η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτό το κομμάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή ως το αν είναι θετική ή αρνητική για την προσφυγή στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Καθώς επικρατούν κραδασμοί και διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από: in.gr , cnn.gr & newsbomb.gr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments