Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Oι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Oι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

0
Dodekanisos

Αφήστε την επιτέλους να κοιμηθεί περισσότερο. Αυτό προστάζει έρευνα η οποία εξηγεί γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες.

Η διαμάχη μεταξύ ζευγαριών για το ποιος κοιμάται περισσότερο φαίνεται να αποκτά νόημα. Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες θα πρέπει να κοιμούνται περισσότερο και όχι οι άντρες.

Γιατί ο εγκέφαλός τους εργάζεται περισσότερο! Αυτό απέδειξε μελέτη που έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου Duke. Απέδειξε, επίσης, ότι οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου είναι πιο σημαντικές στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Η έρευνα δίνει και συμβουλές ώστε οι γυναίκες να κοιμούνται όσο πρέπει για να μην έχουν προβλήματα καρδιακά, κατάθλιψης ή ψυχολογικά προβλήματα.
Ο ψυχολόγος και ειδικός στα θέματα ύπνου Michael Breus που διεξήγαγε την έρευνα για να διερευνήσει τις ανάγκες που έχουν γυναίκες και άνδρες σε ώρες ύπνου μελέτησε και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη ξεκούρασης. Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, πάνω σε αυτό το θέμα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη και θυμό και είναι εχθρικές στο ξύπνημα όταν δεν κοιμούνται αρκετά» παρατηρεί ο Breus. Αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εξαρτάται από πολλούς βιολογικούς παράγοντες, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δαπάνη νοητικής ενέργειας είναι το βασικό αίτιο. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους απ’ό,τι οι άνδρες.

«Μια από τις βασικές λειτουργίες του ύπνου είναι να επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουράζεται και να αυτό-διορθώνεται. Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη, για τη μνήμη, για τη γλώσσα, κλπ, αποσυνδέται και περνάει σε φάση ξεκούρασης.

Οσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερη ανάγκη έχετε για ξεκούραση και τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχετε για ύπνο. Οι γυναίκες που έχουν πολλές ευθύνες κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούν λοιπόν τον εγκέφαλό τους περισσότερο από τους άνδρες», δήλωσε ο Jim Horne, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον ύπνο του πανεπιστημίου Loughborough στην Αγγλία.

«Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε το μυαλό μας μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερη ανάρρωση χρειάζεται και κατ’ επέκταση περισσότερο ύπνο. Οι γυναίκες, από τη στιγμή που έχουν περισσότερες ικανότητες στο multitasking, χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους συγκριτικά με τους άντρες. Επομένως ο ύπνος τους θα πρέπει να είναι ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερος».

Κατά μέσο όρο, αναφέρει ο Horne, οι γυναίκες πρέπει να κοιμούνται 20 λεπτά περισσότερο, αλλά ο χρόνος αυτός ποικίλλει – άλλοτε είναι περισσότερος κατά μερικά λεπτά, άλλοτε λιγότερος.

Αυτό σημαίνει ότι και ένας άνδρας χρειάζεται πολύ ύπνο αν χρησιμοποιεί πολύ τον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Ενας άνδρας που κάνει μια πολύπλοκη δουλειά ή πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να επιλύσει προβλήματα, χρειάζεται να κοιμηθεί περισσότερο από τον μέσο ανδρικό όρο, αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο μια γυναίκα», δήλωσε ο Horne.
Η έρευνα που έκαναν ο Breus και οι συνεργάτες του έδωσε το έναυσμα σε άλλους επιστήμονες να αναζητήσουν τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην υγεία. Οι επιστήμονες του Case Western Reserve University School of Medicine ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου έχει συνέπειες στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Άλλες μελέτες συνέδεσαν τις κακές συνήθειες στον ύπνο με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και με καρδιακά προβλήματα,
Σήμερα, το 80% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από όσο πρέπει (μεταξύ 7 και 9 ώρες κάθε βράδυ).

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments