Αρχική Επικαιρότητα Oι εμβολιασμοί δεν μπορούν να σταματήσουν άμεσα την πανδημία

Oι εμβολιασμοί δεν μπορούν να σταματήσουν άμεσα την πανδημία

0
Dodekanisos

Τα δεδομένα των περιστατικών από το Ισραήλ υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι αρκετός για να σταματήσει εντελώς η πανδημία

Είναι γνωστό πως το Ισραήλ λειτουργεί ως προπομπός στα εμβολιαστικά προγράμματα και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα δεδομένα που προκύπτουν εκεί. Ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση είναι το αν και πώς οι εμβολιασμοί μπορούν από μόνα τους να σταματήσουν την πανδημία. Το Ισραήλ, μετά από συμφωνία με την Phizer, ώστε να προμηθευτεί αρκετές δόσεις, ξεκίνησε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα τον Δεκέμβρη του 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της να εμβολιαστεί πλήρως ήδη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επί του παρόντος ένα από τα χειρότερα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού ανά εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο, καθώς η χώρα μάχεται με την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από το OurWorldInData από τις 24 Αυγούστου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το περιοδικό Science, 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με COVID από τις 15 Αυγούστου, με το 59% από αυτούς να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Science, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο Uri Shalit, βιοπληροφορικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, δήλωσε στο Science ότι «οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι». Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αποτελούν θέμα ανησυχίας, καθώς οι σημαντικές περιπτώσεις, ιδίως όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα

Στο γεγονός αναφέρεται και το σημερινό (25 Αυγούστου 2021) δημοσίευμα του Newsweek που ζήτησε αλλά δεν μπόρεσε να λάβει επιβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σχετικά με τα τρέχοντα δεδομένα. Οι Ισραηλινές αρχές δεν έδωσαν στοιχεία σχετικά με το πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους θανάτους ή τη σοβαρότητα της κατάστασής τους σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους. Αλλά η σοβαρότητα των κρουσμάτων σε νοσηλευόμενους ασθενείς φέρνει την υποτιθέμενη ηπιότητα περιστατικών στο προσκήνιο.

Η διευθύντρια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας του Ισραήλ, η Δρ Sharon Alroy-Preis, δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα ότι υπάρχουν ενδείξεις για εξασθένηση της ανοσίας έναντι του COVID σε άτομα που εμβολιάστηκαν μερικούς μήνες πριν στο Ισραήλ. Τα εμβόλια COVID δεν υποσχέθηκαν ποτέ ότι θα είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικά, αλλά διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στις αρχικές μελέτες. Τα δεδομένα από το Ισραήλ, επομένως, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη απειλή του Δέλτα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, καθώς και τη μείωση της ανοσίας.

Υπό το φως των δεδομένων από το Ισραήλ, αρκετοί εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός για τον άμεσο τερματισμό της πανδημίας και πως αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο.

“Νομίζω ότι το κοινό περίμενε ότι τα εμβόλια θα λειτουργούσαν μέσα σε μια νύχτα και θα σταματούσαν πλήρως την πανδημία”, δήλωσε ο William P. Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, δήλωσε στο Newsweek.

“Τελικά, ενώ τα εμβόλια είναι το κλειδί για τον έλεγχο της πανδημίας και τη μετάβαση σε μια πιο σταθερή” φυσιολογική “κατάσταση μετά την πανδημία, δεν θα το κάνουν αμέσως τόσο λόγω του υπολειπόμενου, μη ανοσοποιημένου και μη εμβολιασμένου πληθυσμού όσο και της πιθανότητας παραλλαγών”.

Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μετά από μερικούς μήνες σημαίνει ότι μόνο οι εμβολιασμοί δεν είναι αρκετοί για να σταματήσουν την πανδημία. Επιπλέον οι λοιμώξεις από παραλάλαγες του ιού που εμφανίζονται δεν είναι βέβαιο πως θα αποτρέπονται από τα εμβόλια.

Έτσι αρκετοί ερευνητές επιστήμονες πλέον εκφράζουν την άποψη πως πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Αρκετοί ζητούν να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για έρευνα που θα στοχεύει στην εξέλιξη φαρμάκων, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή την κολχικίνη, και προτείνουν την χρήση των μη ιατρικών μέσων, όπως η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων, μέχρι να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments