Αρχική Videos “Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Ουκρανικού είναι αδύνατες!”

“Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Ουκρανικού είναι αδύνατες!”

0

Απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El País. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι και οι δύο χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους στρατιωτικά.

Χαρακτηριστικά, είπε τα εξής:
«Δυστυχώς, πιστεύω ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατές αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία φαίνεται απρόθυμη προς το παρόν να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει, ενώ η Ουκρανία ελπίζει να τα ανακτήσει με τη βία».

Πρόσθεσε ότι – παρά τις συνθήκες – τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν το Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν. Ανέφερε τη συμφωνία για τα σιτηρά – το μέλλον της οποίας βρίσκεται επί του παρόντος σε ισορροπία. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι εργάζονται για να κανονίσουν μια συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών στην Κωνσταντινούπολη για την παράταση της συμφωνίας. Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «οι αντιρρήσεις της Μόσχας είναι δικαιολογημένες, προσθέτοντας ότι «ενώ η εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη χώρα δεν υπόκειται σε κυρώσεις, ουσιαστικά εμποδίζεται από έμμεσα εμπόδια που παραμένουν».

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έσπευσαν να αγνοήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο δώδεκα σημείων που πρότεινε το Πεκίνο την επέτειο της σύγκρουσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε ορισμένα από τα στοιχεία του εγγράφου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι συμφώνησε με ορισμένα από τα σημεία του, αλλά διατήρησε τη θέση της μη διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Πούτιν.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments