Αρχική Στήλες Απόψεις “Ο τουρισμός, ισχυρό όπλο του τόπου μας”

“Ο τουρισμός, ισχυρό όπλο του τόπου μας”

0
Dodekanisos

Είθισται, με το κλείσιμο κάθε τουριστικής περιόδου να γίνεται απολογισμός ώστε στον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν να αποφευχθούν τα όποια λάθη, να επαναληφθούν οι σωστές ενέργειες και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα.

Γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί το «ισχυρό όπλο» απέναντι στην οικονομική κρίση, είναι απαραίτητο ο φετινός απολογισμός αλλά και ο σχεδιασμός να γίνουν στη σωστή, ρεαλιστική βάση ώστε να καταφέρουμε το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο, να αποφέρει και οικονομικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια, ζούμε το παράδοξο, στον ευλογημένο αυτό τόπο. Να σπάει το ρεκόρ αφίξεων τουριστών το ένα μετά το άλλο, αλλά η τοπική οικονομία να δοκιμάζεται αφού αυτό δεν αποτυπώνεται στην αγορά.

Πρέπει να αποφασίσουμε, πού θέλουμε να στοχεύσουμε ως προορισμός. Αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε μόνο το μοντέλο του μαζικού τουριστικού προορισμού ή αν με στοχευμένες δράσεις που σχετίζονται με την τουριστική προβολή και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, στοχεύσουμε και στους επισκέπτες εκείνους που θα επιλέγουν τη Ρόδο για την μοναδικότητά της.

Η ιστορία, ο πολιτισμός, τα μαγευτικά τοπία, οι καθαρές θάλασσες,  η τοπική κουζίνα, η φιλοξενία, οι ποιοτικές υποδομές, οι θησαυροί που κρύβει η Ρόδος, καθιστούν το νησί μας ιδανικό, ασφαλή αλλά και ανταγωνιστικό προορισμό, που όμως χάνει την ταυτότητά του και «βουλιάζει» στην μαζικότητα.

Η αξιοποίηση και η ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων είναι βέβαιον ότι θα καταστήσουν τη Ρόδο σημείο αναφοράς στις τουριστικές αγορές, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μπορούμε να απευθυνθούμε, πέρα από τους επισκέπτες του all inclusive, και σε εύρωστους οικονομικά επισκέπτες που θα έχουν χρήματα να διαθέσουν στην τοπική αγορά.

Περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας ποιότητας του προορισμού που είναι σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (www.act.edu) και με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ανέστη Αναστασίου, τα οποία θα αποτελέσουν χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο, για το μέλλον του τουρισμού στη Ρόδο. Η βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας, θα βοηθήσει τους παραγωγούς μας στη διάθεση των προϊόντων τους και κυρίως θα προσδώσει στη Ρόδο τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.

Όλα αυτά θα επιτευχθούν με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, από την επιτυχία της οποίας θα εξαρτηθεί και το εγχείρημα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.
Πρώτο λόγο στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής του τόπου μας, πρέπει να έχουν οι εμπλεκόμενοι άμεσα σ’ αυτόν.

Ο Δήμος μας όχι μόνο συνεχίζει την αποσπασματική πολιτική του και τον μοναχικό αποτυχημένο δρόμο, αλλά και ουσιαστικά κατήργησε την επιτυχημένη “συνταγή” του παρελθόντος.

Οι αρχικές εξαγγελίες δεν εφαρμόσθηκαν ούτε στο ελάχιστο.
Η αλλαγή πλεύσης είναι μονόδρομος.
Η πραγματική συνεργασία με τους φορείς και η αληθινή στήριξη αυτής της πολιτικής με έργα όχι με λόγια, απόλυτα απαραίτητη.

Η παράταξή μας, είναι έτοιμη να συνδράμει προς την θετική κατεύθυνση με την κατάθεση προτάσεων και με την ενεργό συμμετοχή σε κάθε αξιόλογη, ουσιαστική προσπάθεια.  Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΙΚΗΣ
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
στο Δ.Σ. Ρόδου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments