Αρχική Videos Ο Scholz μιλάει για διεύρυνση της ΕΕ, έθεσε και πάλι το θέμα...

Ο Scholz μιλάει για διεύρυνση της ΕΕ, έθεσε και πάλι το θέμα του βέτο

0

Την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερα κράτη, ονειρεύεται ο Όλαφ Σόλτς, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο. Ο ίδιος επεσήμανε πως «η ΕΕ πρέπει να γίνει μεγαλύτερη για να ανταποκριθεί στο ρόλο που διαδραματίζει στη διεθνή σκηνή. Μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη, και πάνω από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ίσους πολίτες, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια θέση της». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω επέκταση του μπλοκ προς τα ανατολικά θα ήταν «win-win για όλους μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την Ουκρανίας ως ένα πιθανό μελλοντικό μέλος τονίζοντας ότι «και αυτή, όπως και η Μολδαβία, η Γεωργία και τα έθνη των Δυτικών Βαλκανίων, ανήκουν σε εμάς. Τα λόγια πρέπει επιτέλους να ακολουθηθούν από πράξεις» , είπε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι σε ορισμένα έθνη υποσχέθηκαν την ένταξη στην ΕΕ πριν από χρόνια.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του μπλοκ, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι η αρχή της ομοφωνίας της ΕΕ πρέπει να καταργηθεί για να αποφευχθούν καταστάσεις στις οποίες μπλοκάρονται ορισμένες αποφάσεις. Έχει ζητήσει επανειλημμένα την κατάργηση των εθνικών βέτο στην ΕΕ στο παρελθόν, προτάσεις που αντιτάχθηκαν έντονα από την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η Βαρσοβία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι επιδιώκει μια «κυρίαρχη» θέση στο, ενώ η Βουδαπέστη ζήτησε να παραδοθούν οι εξουσίες βέτο στα εθνικά κοινοβούλια.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments