Για μια μεγάλη μεταμόρφωση του κόσμου έκανε λόγο ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Alexander Dynkin προσθέτοντας μάλιστα πως «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου!», με αφορμή την ένταση που υπάρχει, μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για το Ουκρανικό ζήτημα.
«Η τελευταία φορά που ο κόσμος πλησίασε τόσο κοντά σε μια καταστροφή ήταν πριν από 60 χρόνια κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων. Για αιώνες, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων καθοριζόταν στην Ευρώπη και πιο πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η διεθνής αρχιτεκτονική αναδιαμορφώνεται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας».
«Η απώλεια επιρροής σε παγκόσμια κλίμακα -σε συνδυασμό με τα «γνωστικά προβλήματα» του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- θα μπορούσε να ωθήσει τη συλλογική Δύση να κάνει «τολμηρές» κινήσεις και αποφάσεις, προειδοποίησε ο Ντίνκιν».
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά από την ανοιχτή έκρηξη στρατιωτικών εχθροπραξιών στην Ουκρανία το 2022.