Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ο Κίσινιγκερ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση…

Ο Κίσινιγκερ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση…

0
Dodekanisos

Με τον Λευκό Οίκο να προκαλεί διαρκώς εντάσεις εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, είτε να συμφωνήσει σε ένα νέο διεθνές σύστημα είτε να συνεχίσει να ασκεί εντάσεις που οδηγούν σε μια κατάσταση παρόμοια με την παραμονή του …πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Το σχετικό άρθρο γράφει ο ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής Paul Antonopoulos στο infobricks.org. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα (σε μετάφραση από το news12):
“Κατά την διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου (Chatham House) με τον πρώην Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ την περασμένη Πέμπτη, ο 97χρονος Κίσινγκερ κάλεσε τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ισορροπία με τις υπάρχουσες παγκόσμιες δυνάμεις, προσθέτοντας πως «αν φανταστείτε ότι ο κόσμος δεσμεύεται σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό που βασίζεται στην κυριαρχία όσων είναι ανώτεροι αυτή τη στιγμή, τότε οι συνέπειες μιας κατάρρευσης θα είναι καταστροφικές. Ο βετεράνος διπλωμάτης προέτρεψε τις ΗΠΑ να καταλάβουν ότι δεν έχουν για όλα τα ζητήματα «τελικές λύσεις» και προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Κίνα σε αυτό το σημείο, τότε θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο”.

Ωστόσο, η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε όλους τους άλλους δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή στην Ουάσιγκτον. Αυτό θα έλεγε κανείς πως επιβεβαιώνεται από τις ρητορικές και προσωπικές προσβολές που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχώς εξαπολύει εναντίον των Ρώσων και των Κινέζων με τα παραδείγματα των Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζι Τζίνπινγκ να είναι χαρακτηριστικά.

Ο Κίσινγκερ είναι ένα αμφιλεγόμενο άτομο που κατηγορείται από πολλούς για την υποστήριξη του Πακιστάν κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές (με σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων), για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή (υπέρ της δικτατορίας Pinocet) προκειμένου να απομακρυνθεί ο δημοκρατικά εκλεγμένος Allendeα, για τη μαζική δολοφονία της Ινδονησίας αλλά και για την …εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο με τις γνωστές συνέπειες.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με τις ΗΠΑ και το διεθνές σύστημα είναι στην πραγματικότητα μια ώριμη πρόταση που θα ήταν επωφελής για την παγκόσμια ειρήνη εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεχτεί τη συμβουλή του ότι η παγκόσμια τάξη αλλάζει”.

Δείτε εδώ όλο το άρθρο:

http://infobrics.org/post/33101/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments