Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να λάβει πάλι την εξουσία του κόμματος που ίδρυσε

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να λάβει πάλι την εξουσία του κόμματος που ίδρυσε

0
Dodekanisos

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος AKP καθώς ετοιμάζεται σήμερα να εκλεγεί στο τιμόνι του και να γίνει ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.

“Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί”, είπε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του κόμματος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

“Θα εργαστούμε σκληρά”, πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο όπου βρίσκονταν χιλιάδες σύνεδροι που κρατούσαν σημαίες του κόμματος και χειροκροτούσαν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.

Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ηγείται κόμματος έπειτα από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους ως το 1950. Αντικαθιστά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ως τις επόμενες εκλογές το 2019.

AΠΕ/ΜΠΕ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments