Αρχική Επικαιρότητα «Ο εκβιασμός της ΕΕ μας εμποδίζει να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους»

«Ο εκβιασμός της ΕΕ μας εμποδίζει να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους»

0
Dodekanisos

Η παρακράτηση των πληρωμών της ΕΕ ως μορφή «εκβιασμού», θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Βαρσοβίας να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να εφαρμόσει την αλλαγή μαζί με άλλα έθνη, προειδοποίησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τη Δευτέρα, ο Morawiecki επέμεινε ότι η πολύ εξαρτώμενη από τον άνθρακα χώρα της Κεντρικής Ευρώπης πρέπει να λάβει κεφάλαια από τις Βρυξέλλες για να επιτύχει «φιλόδοξους στόχους για το κλίμα».

Ο Morawiecki συνέχισε, εξηγώντας ότι «αν θέλουμε να ενεργήσουμε αλληλέγγυα με το κλίμα, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι η θέση των ΗΠΑ και των πλούσιων χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετική από τη θέση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως π.χ. η Πολωνία».

Η Πολωνία είναι επιλέξιμη να λάβει έως και 57 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά η εκτελεστική εξουσία έχει αρνηθεί την έγκρισή τους, εν μέσω διαφωνίας για το κράτος δικαίου μεταξύ του μπλοκ και της Βαρσοβίας. Οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει να αφήσουν τη χώρα χωρίς πληρωμές δισεκατομμυρίων μετά από μια ετυμηγορία ορόσημο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εθνικοί της νόμοι υπερισχύουν των συνθηκών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) καταδίκασε την Πολωνία με ημερήσιο πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι να φέρει το δικαστικό της σύστημα στα πρότυπα της. Η κίνηση ήταν απαραίτητη «για να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται αυτή η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», όπως ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες.

πηγή: rt.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments