Αρχική Επικαιρότητα Ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου επιτέλους… γυαλίζει!

Ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου επιτέλους… γυαλίζει!

0
Κώστας Μπακογιάννης / Facebook
Dodekanisos

Με μια απαιτητική διαδικασία σε τρεις φάσεις που διήρκησε συνολικά περίπου 15 ώρες και παρουσία του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου καθαρίστηκε ο «Δρομέας». Πρόκειται για το γυάλινο γλυπτό που από το 1995 κοσμεί την πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ευρισκόμενο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα.

«Λόγω της θέσης του γλυπτού, υπάρχουν ουσίες οι οποίες κάθονται πάνω στο γυαλί. Δεν μιλάμε για απλή σκόνη. Κατά κύριο λόγο για ρύπους. Το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται μια ειδική διαδικασία καθαρισμού», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την καθαριότητα και την ανακύκλωση, Νίκος Αβραμίδης.

Η τελευταία φορά που καθαρίστηκε ο «Δρομέας» ήταν το 2014. Και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες (το 2003, το 2012 και το 2014), προηγήθηκε εργαστηριακός έλεγχος. Ούτως ώστενα εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενώ, η μέθοδος προέκυψε μετά από μελέτη του πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης.

«Ο “Δρομέας” είναι τοπόσημο για την πόλη. Στο πλαίσιο της αλλαγής νοοτροπίας του καθαρισμού της Αθήνας συμπεριλαμβάνουμε πλέον τα μνημεία και αγάλματα. Τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά της πόλης μας, στη διαδικασία τής συντήρησης» είπε ο κ. Αβραμίδης.

Μάλιστα υπογράμμισε πως οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες μπορούν πλέον να έχουν την προσδοκία ότι το γλυπτό θα παραμείνει καθαρό. Καθώς η εξειδικευμένη εταιρεία Karcher το υιοθέτησε και ανέλαβε τον καθαρισμό του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η διαδικασία καθαρισμού του «Δρομέα»

Ως προς την διαδικασία καθεαυτή, αρχικά το γλυπτό ψεκάστηκε με αφροποιητές για περισσότερες από 4 ώρες. Κατά τη διάρκεια των οποίων διατηρήθηκε σε υγρό περιβάλλον. Ώστε να μην στεγνώσει σε κανένα σημείο. Στη δεύτερη φάση, ο «Δρομέας» ξεπλύθηκε με νερό σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου και με μετρημένη πίεση. Αυτό συνέβη προς αποφυγήν πρόκλησης φθορών. Στο τέλος ξεπλύθηκε ξανά με απιονισμένο νερό. Στο άμεσο μέλλον, με ενέργειες του Δήμου Αθηναίων, θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης των τεμαχίων γυαλιού. Αλλά και έλεγχος στατικότητας του γλυπτού. Ενώ θα προκύψει σχετικό τεύχος τεκμηρίωσης και ψηφιακή τρισδιάστατη αποτύπωση του γλυπτού.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης, εν ενεργεία Δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τον καθαρισμό του «Δρομέα». Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Καλημέρα! Ο ”Δρομέας” έλαμψε και πάλι, όπως αξίζει σε ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα. Ο καθαρισμός του, μετά από πολλά χρόνια, αποτελούσε υποχρέωσή μας. Όπως υποχρέωσή μας είναι να προσέχουμε, να φροντίζουμε και να συντηρούμε όλα όσα έχουμε, σε κάθε γωνιά της πόλης, νέα και παλιά. Η Αθήνα αλλάζει πολύ, λίγο-λίγο, καθημερινά».

 
Όπου πρέπει, οφείλουμε να δίνουμε τα εύσημα στην κυβέρνηση. Μια τέτοια στιγμή ήρθε τώρα. Ο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου καθαρίστηκε και επιτέλους… γυαλίζει.
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments