Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Νορβηγία: Αποζημιώσεις για θανάτους και παρενέργειες από τα εμβόλια

Νορβηγία: Αποζημιώσεις για θανάτους και παρενέργειες από τα εμβόλια

0
Dodekanisos

Το Νορβηγικό Σύστημα Αποζημίωσης Τραυματισμών Ασθενών (NPE) προχώρα άμεσα σε αποζημιώσεις για σοβαρές παρενέργειες που προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό για covid. Ήδη 3 αιτήσεις για αποζημίωση έγιναν δεκτές, ενώ συνολικά υποβλήθηκαν 77 αιτήσεις εκ των οποίων 53 είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca.

 

Αποζημίωση για ένα θάνατο και 2 περιπτώσεις παρενεργειών

Μία από τις περιπτώσεις αφορά μια γυναίκα στα 40 της που πέθανε τον Μάρτιο. Η γυναίκα είχε προτεραιότητα στο νορβηγικό πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω της θέσης της ως υγειονομικού προσωπικού. Άφησε πίσω έναν σύζυγο και παιδιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νορβηγικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού NRK. Στις δύο άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς επέζησαν – μία γυναίκα εργαζόμενη στον τομέα της υγείας και ένας άντρας, και οι δύο στα 30 τους. Αυτά είναι τα πρώτα τρία άτομα στη Νορβηγία που έχουν αποζημιωθεί σε σχέση με την πανδημία Covid-19 στη Νορβηγία.

Μια περίπτωση αφορά σε μια γυναίκα εργαζόμενη στον τομέα της υγείας, ηλικίας 40 ετών που πέθανε τον Μάρτιο. Η γυναίκα είχε προτεραιότητα στην σειρά εμβολίων λόγω της θέσης της ως επαγγελματίας υγείας. Αφήνει πίσω έναν άντρα και παιδιά.

Στις άλλες δύο περιπτώσεις οι ασθενείς επέζησαν. Πρόκειται για μια γυναίκα εργαζόμενή στην υγεία και έναν άντρα, και οι δύο στα 30 τους. Ο άνδρας εξακολουθεί να αγωνίζεται με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του.

Και οι τρεις είχαν πάρει το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο σταμάτησε στη Νορβηγία στις 11 Μαρτίου λόγω σοβαρών παρενεργειών των θρόμβων στο αίμα, των αιμορραγιών και των χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Νορβηγοί γιατροί ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ αυτών των παρενεργειών και του εμβολίου AstraZenca.

“Το εμβόλιο προκαλεί τις παρενέργειες” λέει ο διευθυντής του NPE

Ο Rolf Gunnar Jørstad, διευθυντής του NPE, σε δηλώσεις του σχετικά με τον λόγο για τον οποίο έγιναν δέκτες οι αιτήσεις για αποζημίωση τόνισε ότι συμφώνησαν επειδή το εμβόλιο ήταν η αιτία των σοβαρών παρενεργειών. “Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει θέση σχετικά με τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και του θανάτου σε μία από τις οκτώ περιπτώσεις και τώρα προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την πιθανή σύνδεση στις άλλες επτά περιπτώσεις”, λέει ο Jørstad. Το μέγεθος της αποζημίωσης δεν έχει καθοριστεί ακόμη αλλά αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλο.

Οι 77 αιτήσεις και σε ποια εμβόλια αφορούν

Μέχρι σήμερα, το NPE έχει λάβει 77 αιτήσεις αποζημίωσης για παρενέργειες μετά από εμβόλιο για covid. Συγκεκριμένα:

  • 53 από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca
  • 11 έλαβαν το εμβόλιο Pfizer
  • 6 έλαβαν το εμβόλιο Moderna
  • Σε επτά περιπτώσεις ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο εμβόλιο δόθηκε

8 περιπτώσεις αφορούν σε θανάτους μετά από τα εμβόλια

Σύμφωνα με το NPE, 8 από τις 77 περιπτώσεις αφορούν σε θανάτους. 3 από τους ανθρώπους που πέθαναν έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, 1 το εμβόλιο της Moderna και 2 έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer. Σε δύο από τις περιπτώσεις, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νορβηγικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΝΡΚ ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να μεγαλώσει καθώς αυξάνονται τα περιστατικά παρενεργειών ή ακόμη και θανάτων που σχετίζονται με την χορήγηση των εμβολίων για covid.

Τα ποσά της αποζημίωσης αναμένεται να είναι μεγάλα

Η δικηγόρος Therese Lohne Boehlke στη δικηγορική εταιρεία Ness Lundin, εκπροσωπεί αρκετούς από τους πελάτες που έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας της γυναίκας που πέθανε. Λέει ότι τα αιτήματα είναι να καλυφθεί η οικονομική απώλεια για τις οικογένειες που έχουν πεθάνει.

Η αποζημίωση σημαίνει οικονομική εξασφάλιση για την οικογένεια της θανούσας για το υπόλοιπο της ζωής τους, λέει η Boehlke. Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης η Therese Lohne Boehlke αναφέρει: “Δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτό τώρα. Εξαρτάται από το εισόδημα τόσο του αποθανόντος όσο και του συζύγου, καθώς και από το κόστος που έχουν στην οικογένεια”. Δεδομένου ότι τα εισοδήματα στην Νορβηγία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, οι αποζημιώσεις αναμένονται να είναι αρκετά μεγάλες. 

Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να μεγαλώσει

Μάλιστα η δικηγόρος αναφέρει πως η δικηγορική εταιρεία έρχεται σε επαφή με πολλούς που αναρωτιούνται πώς να προχωρήσουν, και εάν δικαιούνται αποζημίωση. “Συνιστούμε σε όλους όσους εμφανίζουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο να αναφέρουν την περίπτωση στο NPE, και στη συνέχεια το NPE θα αποφασίσει εάν οι παρενέργειες σχετίζονται με τον εμβολιασμό και αν έχουν ως αποτέλεσμα οικονομική απώλεια” σημειώνει η Boehlke.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments