Αρχική Uncategorized Νέα έργα πολιτισμού

Νέα έργα πολιτισμού

0
logo_news12
Dodekanisos

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου κ. Βασιλείου Μπρακουμάτσου εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τρία ακόμη νέα έργα, ιδιαίτερα σημαντικά για τον τομέα του πολιτισμού στις Κυκλάδες, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. €.
Πρόκειται για το έργα:
«Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας» προϋπολογισμού 1,2 εκ. €
Στη δυτική Κέα, στην περιοχή της μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται ένας σημαντικός αρχαίος πύργος, ο οποίος χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. Ο πύργος αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πύργου των υστεροκλασικών χρόνων και συγχρόνως ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ανάλογα μνημεία, καθώς τμήματά του σώζονται σχεδόν μέχρι το πλήρες ύψος του.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη θα γίνει άμεση στήριξη και σταθεροποίηση της υπάρχουσας ετοιμόρροπης κατάστασης και κατά τη δεύτερη μερική αποκατάσταση του μνημείου με τη στερέωση και τη μερική συμπλήρωσή του. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα αντιμετωπιστεί ο ορατός κίνδυνος της κατάρρευσης του πύργου και αφετέρου θα αποδοθεί στο κοινό ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος για πρώτη φορά θα είναι ασφαλής, οργανωμένος και επισκέψιμος.
«Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 0,9 εκ. €
Η Καρθαία είναι μια από τις αρχαίες πόλεις των Κυκλάδων που σώζονται σε καλή κατάσταση. Σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων σώζονται τείχη, πρόπυλο, ναοί, θέατρο, οικίες, τάφοι και οδοί από την γεωμετρική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα που δίνουν με σπάνια πληρότητα την πολεοδομική οργάνωση και την αρχιτεκτονική ταυτότητα μιας σπουδαίας και πολύ γνωστής από τις γραπτές πηγές αρχαίας πόλης.
Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι η στερέωση του σωζόμενου τμήματος του αρχαίου μεγαλιθικού ανδήρου του ναού του Απόλλωνα, η αναστήλωση του προπύλου και η αποκάλυψη και στερέωση του θεάτρου. Επιπρόσθετα το υπάρχον ενημερωτικό τετράπτυχο για τον αρχαιολογικό χώρο, θα εκδοθεί και στο σύστημα Μπράιγ.
«Συντήρηση – στερέωση μνημείων Δήλου στη Συνοικία του Θεάτρου, διαμόρφωση πορείας επίσκεψης», προϋπολογισμού 1 εκ. €
Η Συνοικία του Θεάτρου, η παλιότερη συνοικία της αρχαίας πόλης της Δήλου, ανασκάφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Με την παρέμβαση αυτή θα γίνουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης που θα καταστήσουν τα μνημεία αυτά προσβάσιμα από τους 120.000 περίπου επισκέπτες που φτάνουν στο νησί κάθε χρόνο, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την πρόσβαση και των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα. Επίσης προβλέπεται η επανεκτύπωση χάρτη με την πορεία επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments