Αρχική Επικαιρότητα Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Ελβετία ακόμα και για εμβολιασμένους

Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Ελβετία ακόμα και για εμβολιασμένους

0
Protesters against the current measures to tackle the spread of the coronavirus demonstrate under snow in front of the Swiss House Parliament | Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images
Dodekanisos

Η Ελβετία προχωράει στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ελβετίας, επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας και επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μάσκες και πιστοιποιητικά θα είναι απαραίτητα σε εσωτερικούς χώρους.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση απευθύνει σύσταση για τηλεργασία. Ενώ η είσοδος σε εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν αναρρώσει. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και θα έχουν διάρκεια έως τις 24 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Η Ελβετία επίσης αυστηροποιεί τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ουσιαστικά για να εισέλθει κάποιος στη χώρα από τις 6 Δεκεμβρίου θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί σε PCR test και ακολούθως σε ένα δεύτερο PCR ή rapid test μεταξύ της τέταρτης και της έβδομης ημέρας από την άφιξη. Αυτό ισχύει επίσης και για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ήδη με κορονοϊό. Μάλιστα το κόστος των test θα βαρύνει τους ταξιδιώτες.

Απ’ την άλλη πλευρά η χώρα αίρει την υποχρέωση καραντίνας 10 ημερών για ταξιδιώτες από Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Αίγυπτο και Μαλάουι, που είχε ανακοινώσει πρόσφατα λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον». Αυτό θα έχει ισχύ από αύριο, Σάββατο 4 Δεκεμβρίου.

«Σε μη εμβολιασμένους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο της Σένγκεν από χώρες ή περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο θα απαγορεύεται η είσοδος στην Ελβετία για βραχυπρόθεσμες διαμονές χωρίς επικερδή απασχόληση έως και 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών – εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (υποθέσεις κακουχιών)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομοσπονδιακού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν πλέον χώρες στη λίστα καραντίνας της Ελβετίας. «Για να συνεχίσει να αποτρέπεται όσο το δυνατόν περισσότερο η νέα παραλλαγή Όμικρον από την είσοδο στη χώρα, θα ισχύει πλέον ένα αυστηρότερο καθεστώς τεστ για όλες τις αφίξεις στην Ελβετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ εγκυρότητα των ταχέων τεστ αντιγόνου θα μειωθεί από 48 ώρες σε 24 ώρες από τη στιγμή της λήψης του δείγματος.

Η χώρα των 8,7 εκατομμυρίων παλεύει με την αύξηση των κρουσμάτων, με περισσότερα από 96.000 κρούσματα να επιβεβαιώνονται τις τελευταίες 14 ημέρες. Στις 29 Νοεμβρίου καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της κρίσης, με 11.340 κρούσματα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments