Αρχική Επικαιρότητα Να ασχοληθούμε άμεσα με την κλιματική κρίση λένε 13.000 επιστήμονες

Να ασχοληθούμε άμεσα με την κλιματική κρίση λένε 13.000 επιστήμονες

0
Dodekanisos

Η επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης είναι άμεση προτεραιότητα λένε οι ειδικοί

Σε μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύεται στο BioScience, 13.000 επιστήμονες κάνουν δραματική έκκληση για μία ακόμη φορά ώστε οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άμεσες δράσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. 

«Τα ακραία κλιματικά γεγονότα και μοτίβα που έχουμε δει μέσα στα τελευταία χρόνια- χωρίς να μιλάμε για τις τελευταίες εβδομάδες- υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε με την κλιματική κρίση» λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Woodwell Climate Research Center Philip Daffy. Περίπου δύο χρόνια πριν, πάνω από 10.000 επιστήμονες από περίπου 150 χώρες κήρυξαν από κοινού παγκόσμια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τους επιστήμονες αυτούς ακολουθούν άλλοι 2.800, που υπογράφουν έκκληση για την προστασία της ζωής στη Γη.

«άνευ προηγουμένου έξαρση» καταστροφών σχετίζονται με το κλίμα

Το 2020 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης,, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης το 2020 ήταν η υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης πως τα επίπεδα της μάζας πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ. Ενδεικτικά αναφέρουν πως οι παγετώνες λιώνουν κατά 31% ταχύτερα από ό,τι 15 χρόνια πριν. Την ίδια ώρα ο ετήσιος ρυθμός απώλειας στον Αμαζόνιο σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 12ετίας.

Όσον αφορά στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές προτείνουν άμεσα τα παρακάτω:

  1. Παύση χρήσης ορυκτών καυσίμων
  2. Επιβολή «σημαντικής τιμής άνθρακα»
  3. Αποκατάσταση οικοσυστημάτων όπως hotspots βιοποικιλότητας κ.α.
  4. Προγράμματα σπουδών σχετικά με την κλιματική αλλαγή σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο
  5. Μείωση της ρύπανσης
  6. Σταθεροποίηση του ανθρώπινου πληθυσμού
  7. Μετάβαση σε δίαιτες και διατροφές που βασίζονται στα φυτά.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments