Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μονοπάτι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με όχημα τη λογοτεχνία και τη φαντασία στη...

Μονοπάτι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με όχημα τη λογοτεχνία και τη φαντασία στη Ρόδο

0
Dodekanisos

Με σκοπό να δημιουργήσουν το πρώτο Μονοπάτι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, τρεις οργανωμένες δομές της Ρόδου ενώνουν τις δυνάμεις τους και αμέσως ξεκινούν δουλειά.
Συγκεκριμένα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Δωδεκανήσου και η επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση Κοιν.Σ.Επ» θα εργαστούν με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός βιωματικκού μονοπατιού όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κατανοήσουν τον κύκλο της ζωής μέσα στη φύση. Παιδιά και ενήλικες, παιδιά ενήλικες και ενήλικες παιδιά θα μπορούν στην «πράσινη διαδρομή της ζωής» να αλληλεπιδράσουν, να κατανοήσουν, να νιώσουν και κυρίως να φανταστούν τον κόσμο που θέλουν.

Η μετάβαση στο χώρο θα γίνεται είτε ως εκπαιδευτική σχολική εκδρομή, είτε ως οικογενειακή εκδρομή περιβαλλοντικής περιπλάνησης.
Τρεις δομές, τρεις διακριτοί ρόλοι
Οι τρεις οργανωμένες δομές θα ακολουθήσουν παράλληλες, διακριτές πορείες προκειμένου να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

– Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων έχει αναλάβει την επιλογή της περιοχής στο νησί της Ρόδου όπου θα χαραχθεί το μονοπάτι, καθώς και το εκπαιδευτικό του περιεχόμενο. Ηδη, εξετάζονται τρεις συγκεκριμένες διαδρομές στις περιοχές Ιαλυσού, Παραδεισίου και Θεολόγου.
– Η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Δωδεκανήσου θα αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στη διαμόρφωση – συντήρηση του μονοπατιού, καθώς και ενεργό ρόλο στη διασύνδεση της κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον.
– Η επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση Κοιν.Σ.Επ» θα αναλάβει την υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη συγκέντρωση των πόρων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου. Αναλαμβάνει, δηλαδή, τη χρηματοδότηση διαμόρφωσης του μονοπατιού, δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών και τακτικής του συντήρησης. Ο βασικός πόρος χρηματοδότησης θα είναι μέσα από την έκδοση βιβλίων με ιστορίες μαθητών και αναλύεται παρακάτω.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδέα δημιουργίας του μονοπατιού ανήκει στον επί δεκαετίες εκπαιδευτικό κύριο Πέτρο Σπανό, που επίσης συμμετέχει στην πρωτοβουλία.
Μικροί συγγραφείς και το μονοπάτι
που περνά μέσα από τη λογοτεχνία

Η βασική χρηματοδότηση κατασκευής του μονοπατιού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα γίνει μέσα από τη δράση των ίδιων των μαθητών της Ρόδου. Συγκεκριμένα, όσοι μαθητές το επιθυμούν, θα γράψουν ιστορίες φαντασίας, ιστορίες για το νησί τους, ή για το φανταστικό νησί τους, για δράκους και ιππότες, ή για κατοικίδια και ταξίδια. Ολες οι ιστορίες, όσο διαφορετικές κι αν είναι, έχουν τη δική τους, ξεχωριστή αξία.

Τα μέλη της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση Κοιν.Σ.Επ» θα φροντίσουν αυτές τις ιστορίες να τις κάνουν βιβλίο. Ενα βιβλίο γραμμένο από τα ίδια τα παιδιά, το οποίο στη συνέχεια θα διατεθεί προς πώληση στην τοπική κοινωνία. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για τη δημιουργία του μονοπατιού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Τα οφέλη από τη διασύνδεση παιδιών – μονοπατιού, με όχημα τη λογοτεχνία θα είναι πολλαπλά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες των εκδόσεων, όσοι μικροί συγγραφείς το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν online μαθήματα δημιουργικής γραφής από ακαδημαϊκούς και συγγραφείς – έκπληξη.

Η επιμέλεια των ιστοριών που θα γράψουν οι μαθητές θα γίνει από επαγγελματίες του κλάδου, με όλη την προσοχή που επιβάλλει η έκδοση κάθε βιβλίου.
Το Μονοπάτι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης εν τέλει θα είναι έργο των ίδιων των παιδιών, που θα ξεκινήσει από τη φαντασία τους, θα τα οδηγήσει στο δρόμο της λογοτεχνίας και θα τα συνοδέψει στο διάβα της ζωή τους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments