Αρχική Επικαιρότητα Moderna: «Ήπιες οι περιπτώσεις περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας»

Moderna: «Ήπιες οι περιπτώσεις περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας»

0
Vials of the Moderna vaccine against the Covid-19 coronavirus July 18, 2021. © Reuters / Munir Uz zaman
Dodekanisos


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απάντησε στις σκανδιναβικές χώρες που περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της Moderna, λέγοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι του theepochtimes.com. Υγειονομικοί υπάλληλοι στη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου Moderna για νεότερους ανθρώπους, λόγω του κινδύνου παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας. Η Σουηδία δήλωσε ότι θα σταματήσει το εμβόλιο για άτομα κάτω των 30 ετών και η Δανία έκανε το ίδιο για άτομα κάτω των 18 ετών. Η Φινλανδία είπε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών δεν πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ οι Ισλανδοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα αναστείλουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η τοποθέτηση του FDA

«Ο FDA γνωρίζει αυτά τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, ο FDA συνεχίζει να διαπιστώνει ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών και δυνητικών κινδύνων για το εμβόλιο Moderna COVID-19 ». Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού στα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Σαββατοκύριακο, απαντώντας έτσι στα σκανδιναβικά Έθνη.

Τι λέει η Moderna

Η Moderna, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι “γνώριζε την πολύ σπάνια εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA κατά του COVID-19”. «Πρόκειται για τυπικά ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τείνουν να αναρρώνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την τυπική θεραπεία και ανάπαυση. Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι σημαντικά αυξημένος για όσους προσβάλλονται από COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από αυτό », συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Το εμβόλιο της Moderna εξακολουθεί να χορηγείται σύμφωνα με την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Η αίτηση της εταιρείας για πλήρη έγκριση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Στις 10 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Υγείας της Ισλανδίας δήλωσε ότι το εμβόλιο Moderna θα ανασταλεί εντελώς. Λόγω του κινδύνου καρδιακής φλεγμονής.

“Καθώς η προμήθεια εμβολίου Pfizer είναι επαρκής στην επικράτεια … ο επικεφαλής επιδημιολόγος αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Moderna στην Ισλανδία”, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Υγείας. Η απόφαση λόγω «της αυξημένης συχνότητας μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Moderna, καθώς και με εμβολιασμό με χρήση του Pfizer/BioNTech», συνεχίζει η ανακοίνωση. Και στη Σουηδία, οι αξιωματούχοι «αποφάσισαν να διακόψουν τη χρήση του εμβολίου της Moderna, Spikevax, για όλους όσους γεννήθηκαν το 1991 και αργότερα, για προληπτικούς λόγους», αναφέρεται σε δήλωση του σουηδικού οργανισμού υγείας. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών, όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του καρδιακού σάκου», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ μικρός».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments