Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μητσοτάκης στο CNNi: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»

Μητσοτάκης στο CNNi: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»

1
Φωτογραφία: ethnos.gr
Dodekanisos

«Η συμβολή του συστήματος έκτακτης ειδοποίησης ”112” ήταν καθοριστική. Είχαμε μόνο μία ανθρώπινη απώλεια. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε». Αυτά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNNi

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε δηλώσεις στο CNNi και τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια. Για πολλοστή φορά υποστήριξε πως η κυβέρνηση πως «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», αναφερόμενος στις πυρκαγιές. Μάλιστα τόνισε πάλι τη σπουδαιότητα των σχεδίων εκκένωσης και του «112». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στην κλιματική αλλαγή με τον όρο κλιματική κρίση.

«Ήραμε αντιμέτωποι με κύμα καύσωνα, ενώ κληθήκαμε να σβήσουμε 600 πυρκαγιές»

«Αντιμετωπίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα. Επί περίπου δέκα ημέρες οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Προσέγγιζαν τους 45 βαθμούς. Δεν έχουμε βιώσει τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα εδώ και πολλές δεκαετίες. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές. Οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές. Αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Kάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Eκκενώσαμε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Eίχαμε μόνο μία απώλεια. Άρα η Πολιτική Προστασία από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά».

«Η κλιματική κρίση επιτίθεται»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, σημαντικός αριθμός δασών έχει καταστραφεί. Και φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που περιοχές όπως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζουν εφεξής. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρθηκες στις πυρκαγιές στη Σικελία, την Αλγερία, την Τουρκία. Η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα…».

«Ο αριθμός «112» λειτούργησε εξαιρετικά…»

Όσον αφορά τον μηχανισμό του «112», ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το 2018 βιώσαμε μία πραγματική καταστροφή. Προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων. Επειδή τότε δεν υπήρχε η ικανότητα. Δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή, να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Μία από τις προσωπικές μου δεσμεύσεις όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, αφορούσε τη συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το ”112”. Μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS με ηχητική ειδοποίηση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία προκαθορισμένη περιοχή, με πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Έτσι μπορούμε να τους προειδοποιούμε. Μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες εκκένωσης. Είναι πολύ διαπεραστικός ο ήχος που ακούς όταν καταλαβαίνεις ότι θα λάβεις μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που πρέπει να του δώσεις μεγάλη προσοχή. Λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Τύπου σε Ελληνικά και ξένα Μέσα διαβεβαίωνε πως «κάναμε ότι μπορούσαμε». Παράλληλα αναφέρεται κατ’ εξακολούθηση στον όρο […]