Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Μηχανοκίνητο: “Ασημένιος” ο Χαλίλης Καγιάς στην Τουρκία

Μηχανοκίνητο: “Ασημένιος” ο Χαλίλης Καγιάς στην Τουρκία

0
Dodekanisos

Ο Ρόδιος οδηγός αγώνων εντούρο Χαλίλης Καγιάς, κάνοντας ομολογουμένως μία εξαιρετική εμφάνιση, κατόρθωσε να επιστρέψει από το Κεμέρ της Τουρκίας με ασημένιο μετάλλιο απ τον διεθνούς φήμης τετραήμερο αγώνα hard endurο SEA TO SKY.

Πάνω από πεντακόσιες συμμετοχές συγκέντρωσε το φετεινόSEA TO SKY (19-22 Οκτωβρίου), μεταξύ των οποίων, ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα του Παγκόσμιου Εντούρο, όπως οι Γκρέιαμ Τζάρβις (Βρεττανός, πολλάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής και νικητής των σκληρότερων αγώνων του κόσμου όπως το ErzbergRodeo στην Αυστρία, το Romaniacs στα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας, το RoofofAfrica στα «βελτ» της Ν. Αφρικής), επίσημοι, επαγγελματίες, εργοστασιακοί οδηγοί, όπως ο Αυστριακός Μίχαελ Βάλκνερ, οι Νοτιοαφρικανοί ΤράβιςΤησντέιλ, Μάθιου Γκρην και Μπρετ Σβάνπουλ, ο Τσέχος Ντέηβιντ Τσυπριάν κ.α. Επίσης, πλήθος ακόμα πασίγνωστων επαγγελματιών όπως οι Βρεττανοί Κρέιστον, Μούρχαουζ, Άλλεν και Σπένσερ, ο Σουηδός Κάρλσσον και πολλοί ακόμα, που στόχος όλων ήταν η κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου της Αττάλειας, στα 2.665μ.

Αυτή η ιδιαιτερότητα, από μόνη της, κάνει το SEA TO SKYέναν μοναδικό αγώνα, αφού η εκκίνηση της πρώτης ημέρας (του προλόγου κατάταξης) είναι στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ την τελευταία ημέρα ο αγώνας σκαρφαλώνει σε κακοτράχαλα βραχώδη μονοπάτια, εξαντλητικά για ανθρώπους και μηχανές. Ο Χαλίλης Καγιάς, μη έχοντας ουσιαστικά καμία προηγούμενη εμπειρία από αγώνες και την οργάνωση που η τακτική εμπλοκή σ αυτούς προϋποθέτουν κι υπαγορεύουν, έπεσε να κολυμπήσει κατευθείαν στα βαθιά, έχοντας πάντως τη συμπαράσταση μιας χούφτας φίλων που τον συνόδευσαν απ’ τη Ρόδο στην περιπέτειά του:

Χωρίς προηγούμενη εμπειρία από τεχνητά εμπόδια σε άμμο, τερμάτισε στην 156η θέση της κατάταξης κάνοντας 6 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα στον καλύτερό του γύρο του «προλόγου». Την επόμενη ημέρα, στον δασικό αγώνα (ForestRace) έχοντας μεγαλύτερη εξοικείωση με το τερραίν και τις συνθήκες ανέβηκε με άλμα στην 127η θέση της κατάταξης, με χρόνο τρείς ώρες τριάντα ένα λεπτά (3:31:05) που τον κατέταξε στην κατηγορία των «χρυσών» (GoldClass) της ημέρας.

Ανάλογη επίδοση είχε και την τρίτη ημέρα στον «Ουράνιο Αγώνα»(SkyRace), όπου παρά τις αυξημένες δυσκολίες της διαδρομής τερμάτισε ξανά στη «χρυσή κατηγορία» με χρόνο δύο ώρες σαράντα δύο λεπτά (2:42:32) και την 157η θέση της κατάταξης. Την τέταρτη ημέρα, είναι η ημέρα της κρίσεως και της τελικής κατάταξης στο SEATOSKY: Είναι ο «αγώνας όρους Όλυμπος» (OlympusMountainRace), σε διαδρομή που μοιάζει απλά αδιάβατη, αποτελούμενη αποκλειστικά από βράχους επί βράχων. Μόλις δεκατέσσερεις, από τους τριακόσιους σαράντα έναν (341) εκκινήσαντες την τελευταία ημέρα, έφτασαν στην κορυφή και τον τερματισμό, και διακόσμησαν το λαιμό τους με χρυσό μετάλλιο, όλοι επαγγελματίες, με πρώτο τον νεαρό Νοτιοαφρικανό Μάθιου Γκρην.

Ο Χαλίλης Καγιάς κατόρθωσε (περί κατορθώματος πρόκειται) να σκαρφαλώσει με την ΒΕΤΑ 250 RR μέχρι και το Σημείο Ελέγχου Οκτώ (CheckPointEight), στα 1900 μέτρα, σε πέντε ώρες και εικοσιπέντε λεπτά (5:25:44), γεγονός που τον έφερε στην 134η θέση της γενικής κατάταξης και του εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο, μαζί με όλους όσους έφτασαν/πέρασαν στο CP8 και αποτέλεσαν την «ασημένια κατηγορία», ενώ περίπου 150 αναβάτες (από 341 εκκινήσαντες) δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε μέχρι το CP4 και το μπρούτζινο μετάλλιο.

«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» λέει όμως ο λαός μας. Ήδη η επιτυχία αυτή αποτελεί το θεμέλιο επάνω στο οποίο ο Χαλίλης Καγιάς θ’ αρχίσει να δουλεύει και να προετοιμάζεται για τους επόμενους αγώνες, σε Ελλάδα και κυρίως, στο εξωτερικό, όπου διοργανώνονται πάρα πολλοί αγώνες hard enduro.

Ο κύριοι χορηγοί του Ρόδιου αναβάτη ήταν:

Beta Hellas – The Fuoristrada Co.

Emil Kolt

Mega-Speed

AMSOIL INC. – Greece

Συμμετείχαν επίσης και βοήθησαν οικονομικά η με προιόντα την προσπάθεια:

Manos SeitisTitans Dojo, Γιωργος Τσικκης, Σταμάτης Αντωνάς SADEinterior+architecture, Γιώργος Ζουρούδης, Αναστάσιος Σαββάκης, Μάριος Γρηγοράς, GeorgePagonakisPhotography, Texas style fried chicken Rhodes,Petshop Limnos, Essential Summer,Speed Boat Aggelos, Nίκος Κατεβενής, Τσαμπίκα Κατεβενή, Στέργος Αργυρού, Παύλος Νικολής, HYPERSKID, Shoes Service, Βαγγέλης Σταματίου, Βασίλης & Τίνα Παραγυιού.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments