Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Μιχάλης Βιτζηλαίος: «Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα καλοκαιρινό καμπ»

Μιχάλης Βιτζηλαίος: «Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα καλοκαιρινό καμπ»

0
vitzileos odigies
Dodekanisos

Τη φιλοσοφία του σχετικά με τα κάμπ ποδοσφαίρου αλλά και την ιστορία δημιουργίας του δικού του καμπ, ανέλυσε με δηλώσεις του στο news12 ο υπεύθυνος της Νίκης Ρόδου και του Κέντρου Μίνι Ποδοσφαίρου Ρόδου Μιχάλης Βιτζηλαίος.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας της ακαδημίας μας και αφού πάντα κλείναμε τις εργασίες μας τον μήνα Ιούνιο μαζί με τα σχολεία αποφασίσαμε να κανουμε για πρώτη φορά στη Ρόδο ένα ποδοσφαιρικό κάμπ δύο εβδομάδων. Αυτό ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια το 2012 και φέτος είναι η Πέμπτη χρονιά λειτουργίας του καμπ»

Πως σου δημιουργήθηκε η ιδέα;

«Η ιδέα μου δόθηκε από τα ταξίδια που έκανα το καλοκαίρι στο Αργος όπου εκεί οι ακαδημίες δούλευαν το καλοκαίρι στο φούλ. Τους έκανε δε έκπληξη το γεγονός ότι εδώ στη Ρόδο σταματάγαμε τις προπονήσεις το καλοκαίρι. Εγώ φυσικά τα προηγούμενα χρόνια δούλευα με κάποιους ποδοσφαιριστές όπως ήταν και ο Λεονάρντο προκειμένου να μην κάθονται τα παιδιά από το ποδόσφαιρο για τρεις περίπου μήνες που ήταν πάρα πολύ μεγάλο διάστημα αποχής».

Είναι ιδανική η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών;

«Την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν περισσότερες ώρες με το αγαπημένο τους σπορ. Φυσικά όταν υπάρχουν και οι σωστές εγκαταστάσεις τότε η προπόνηση των παιδιών ξεκινάει αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία έχει πέσει λίγο και τουλάχιστον δεν τους καίει ο ήλιος»

Πως πρέπει να είναι ένα ποδοσφαιρικό καμπ;

«Ένας βασικός λόγος της λειτουργίας ενός ποδοσφαιρικού κάμπ είναι η όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων του ποδοσφαίρου για τα παιδιά που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους . Δουλεύοντας με τα παιδιά σε καθημερινή βάση και σε τρίωρη τουλάχιστον προπόνηση τα στοιχεία του ποδοσφαίρου θα επιστρέψουν στις ομάδες τους με περισσότερη αυτοπεποίθηση.  Η λειτουργία ενός κάμπ θα πρέπει να έχει σαφή φιλοσοφία και πρόγραμμα. Χωρίς αυτά είναι μία τυχαία και αποσπασματική προσπάθεια απλής ενασχόλησης των παιδιών με το ποδόσφαιρο χωρίς αρχή και τέλος. Κάθε προπονητική μονάδα έχει σαφή προσανατολισμό σε συγκεκριμένο τεχνικό στοιχείο και δεν γενικεύεται. Φυσικά στο τέλος και καθημερινά τελειώνουμε με παιχνίδι «διπλό». Άλλωστε για αυτό έρχονται και τα παιδιά για να παίξουν!».

camp vitzileosΤι πρέπει να διδάσκεται σε ένα καμπ;

«Είναι σημαντικό να δουλέψουν τα παιδιά σχεδόν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου και μόνο ελάχιστα τακτικά. Από την στιγμή που η τακτική έτσι και αλλιώς είναι στοιχείο εκπαίδευσης που δουλεύεται  εκτενέστατα στις ομάδες στις οποίες δραστηριοποιούνται τα παιδιά και είναι συνυφασμένες με την φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή τους. Τα στοιχεία όμως της ατομικής τακτικής είναι αυτά που κυρίαρχα θα πρέπει να δουλευτούν, όπως επίσης και της ομαδικής τακτικής δύο και τριών ατόμων στην επίθεση και στην άμυνα. Επίσης θέματα φυσικής κατάστασης έτσι και αλλιώς και λόγο της ηλικίας των παιδιών δεν μπορούν και δεν πρέπει να δουλευτούν εξειδικευμένα πάρα μόνο με μπάλα. Στοιχεία όπως είναι η Ισορροπία , η αίσθηση της τροχιάς της μπάλας, το κατέβασμα της μπάλας , η αίσθηση του χώρου και τού χρόνου, ο οπτικοακουστικός συντονισμός και συγχρονισμός , είναι μέρος της προπόνησης στο καμπ και ξεφεύγει από την τετριμμένη προπόνηση της ομάδας την περίοδο των χειμερινών προπονήσεων. Στο καμπ αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η καθημερινή και σε συνέχεια ενασχόληση του παιδιού με την τεχνική του ποδοσφαίρου ,πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο μία αυξημένη ανατροφοδότηση και ως εκ τούτου την όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη αφομοίωση των τεχνικών στοιχείων του ποδοσφαίρου».

-Το camp του Κέντου Μίνι ποδοσφαίρου Ρόδου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments