Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μια ήττα και μια νίκη για τους “οπαδούς” των προνομίων

Μια ήττα και μια νίκη για τους “οπαδούς” των προνομίων

1
Dodekanisos

Χωρίς να γίνεται τίποτα υποχρεωτικό, πλην των γηπέδων, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα 29 Ιουνίου 2021 υγειονομικά πρωτόκολλα για την λειτουργία των εστιατορίων, μπαρ, κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σινεμά και θεάτρων. Η επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης είναι αν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή όλους και θα λειτουργούν με το ανάλογο πρωτόκολλο.

Ανάμεσα στη Σκύλλα και την Χάρυβδη οι επιχειρηματίες

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναγκάζει η κυβέρνηση τον επιχειρηματία να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη. Έτσι τώρα, ο κάθε επιχειρηματίας καλείται να λύσει ένα δύσκολo γρίφο που δεν μπορεί να λύσει η κυβέρνηση χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος. 

Από την μια πλευρά αν επιλέξει μόνο εμβολιασμένους για να κερδίσει λίγο παραπάνω πληρότητα στους χώρους του, αυτομάτως χάνει το 60% των πελατών του μιας και τόσο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως και δεν μπορεί να μετέχει στις δραστηριότητες.

Από την άλλη αν επιτρέψει σε όλους να εισέρχονται θα πρέπει να έχει μικρότερη πληρότητα στο μαγαζί του και θα χάσει ένα μέρος της πελατείας του, που πιθανών να προτιμά και μπορεί να πάει σε μαγαζιά μόνο για εμβολιασμένους. Όμως απευθύνεται σε όλους, εμβολιασμένους και μη, οπότε δεν θα χρειαστεί να χάσει ή να διώξει πελάτη, όταν η κίνηση είναι σε χαμηλά επίπεδα, λόγω και της οικονομικής ανέχειας που επηρεάζει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας – πελατείας του. Έτσι όχι μόνο δεν θα χάσει πελάτες αλλά θα κερδίσει και πολλές μικτές παρέες, καθώς έστω και ένας από την παρέα να μην έχει εμβολιαστεί μόνο σε μικτά μπορούν να πάνε για να μην χωριστούν.

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Ίσως θα είχε αξία να δούμε τι έγινε σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν ανάλογα μέτρα διαχωρισμού. Στην Ουγγαρία, με ανάλογο ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με τον πληθυσμό που έχει τώρα η Ελλάδα (40% των ενηλίκων), η ακροδεξιά κυβέρνηση του Όρμπαν άνοιξε τους εσωτερικού χώρους σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, σινεμά και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουγγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό. Μετά από μια μικρή περίοδο κατά την οποία οι επιχειρηματίες έρχονταν σε διαρκή σύγκρουση με τους πελάτες τους και τα χαμένα έσοδα από την αναστάτωση που προκλήθηκε, οι επιχειρηματίες απλά και συντονισμένα σταμάτησαν να εφαρμόζουν το μέτρο και άνοιξαν τα μαγαζιά τους σε όλους. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αδυνατώντας να ελέγξει την τήρηση των μέτρων δεν άλλαξε τον νόμο μεν, αλλά σταμάτησε να τον εφαρμόζει δε, καθώς οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια στην κοινωνία ήταν τεράστια. 

Μια ήττα και μια νίκη για τους “οπαδούς” των προνομίων

Ο Άδωνης Γεωργιάδης αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των προνομίων, της υποχρεωτικότητας και εκφραστής της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας. Η κίνηση του Άδωνη Γεωργιάδη να πετάξει… την μπάλα στην εξέδρα, με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τα γήπεδα, μια μέρα μετά από την μετριοπαθή και απολογητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους νέους, δείχνει και τον διαχωρισμό απόψεων που υπάρχει μέσα στο κυβερνών κόμμα. 

Πέρα την αίσθηση που προκάλεσε ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα γήπεδα, για άλλη μια φορά η παρουσίαση των μέτρων έγινε βάσει επικοινωνιακού σχεδίου και κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, στον ίδιο μετριοπαθή τόνο με την παρουσίαση της “κάρτας ελευθερίας” από τον Πρωθυπουργό. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην επιβληθεί τίποτα ακόμα στην κοινωνία, έρχεται σε πλήρη αντίθεσή με την συνολική τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη όλο το προηγούμενο διάστημα και η παρουσίαση των μέτρων δεν φάνηκε να τον εκφράζει καθόλου. Η λέξη προνόμια δεν ακούστηκε ούτε μια φορά στην παρουσίαση, με τον Υπουργό Ανάπτυξής να μην δείχνει καθόλου άνετος με αυτό. Στο μόνο σημείο που φάνηκε να αναθαρρεί λίγο ήταν η ανακοίνωση των μέτρων για μόνο εμβολιασμένους στα γήπεδα.

Πάντως οφείλουμε να πούμε πως η “σκληροπυρηνική” μερίδα της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψε και μια σημαντική νίκη στον τομέα του ποδοσφαίρου οπού θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι. Και πως να μην γίνει άλλωστε όταν αυτό θέλει ο Μαρινάκης, που ως γνωστόν ασκεί τεράστια επιρροή μέσα στο κυβερνόν κόμμα.

Βέβαια η ανακοίνωση του συνδέσμου των φιλάθλων του Ολυμπιακού δείχνει ότι η “Θύρα 7” είναι τρομερά δυσαρεστημένη για την απόφαση του αποκλεισμού των ενεμβολίαστων από τα γήπεδα, καταγράφοντας έτσι και τις πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα

Να κερδίσει χρόνο για δύσκολες αποφάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση

Πέρα από τα παραπάνω, η στάση της κυβέρνησης στο σύνολο της είναι ασφαλώς πιο μετριοπαθής από ότι ήθελαν ορισμένοι και πιο κοντά στο κοινό δημοκρατικό αίσθημα. Το γεγονός πως δεν γίνεται τίποτα υποχρεωτικό (εκτός των γηπέδων βέβαια) αφήνοντας τους επιχειρηματίες να αποφασίσουν δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και φοβάται να επιβάλει κάτι πριν γίνει φυσικά αποδεκτό από ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι επιλέγει να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα αφήνοντας την κοινωνία να αυτορυθμιστεί.

Θα μοιραστεί σε δυο “στρατόπεδα” ο κόσμος;

Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί σε αυτό το πείραμα η Ελληνική κοινωνία που πλέον καλείται να κοιταχτεί καλά στον καθρέφτη και να αποφασίσει αν θα χωριστεί σε “στρατόπεδα” ή αν θα ενωθεί αποφασίζοντας μαζικά για το μέλλον της.

Ο χωρισμός της κοινωνίας σε ομάδες δεν πέτυχε ποτέ στην ιστορία της κοινωνικής ύπαρξης των ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο ο πολιτισμένος κόσμος αποφάσισε ότι η Δημοκρατία και η ισότητα των δικαιωμάτων μέσα στην κοινωνία είναι ο καλύτερος δρόμος. Η εκτίμηση μου είναι πως στην κοινωνία υπάρχουν τρείς απόψεις. Οι δυο είναι στα δυο άκρα: Μια που θέλει προνόμια και υποχρεωτικότητα και η άλλη που θέλει την πλήρη αναρχία. Αυτές οι δυο ακραίες απόψεις κάνουν πολύ θόρυβο που τραβάει την προσοχή. Όμως στη μέση είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλελεύθερων δημοκρατικών ανθρώπων που έχουν μεν την άποψη τους για το τι είναι σωστό αλλά σέβονται και συνυπάρχουν ειρηνικά με εκείνους που έχουν αντίθετη άποψη. Συνεπώς ο περισσότερος κόσμος που θα θέλει να βγει για φαγητό, ποτό και διασκέδαση θα προτιμήσει επιχειρήσεις που τους δέχονται όλους, για να μην χωριστεί από τους φίλους του, τους οποίους αγαπά και σέβεται παρά τις αντιθέσεις τους. 

Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να επιβιώσουν όταν απευθύνονται σε λίγους.

Θεωρώ πως αυτό το κοινωνικό πείραμα έχει πιο πολλές πιθανότητες να αποτύχει και τα “προνομιακά” καταστήματα θα είναι η μειοψηφία. Από την μία πλευρά, οι περισσότεροι πολίτες είναι φιλελεύθεροι και δεν θα διασκεδάσουν χωριστά από τους φίλους τους που έχουν διαφορετική άποψη. Από την άλλη ο επιχειρηματίας, πέρα από την ιδεολογία του, βλέπει το συμφέρον του. Θέλει να απευθύνεται σε όσους περισσότερους μπορεί για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, ειδικά σε τέτοια οικονομική κρίση που οι περισσότεροι σκοτώνουν μύγες. Αυτές οι δυο “δυνάμεις” της αγοράς θα ωθήσουν τις περισσότερες επιχειρήσεις να τους δέχονται όλους.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments