Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μια γεύση από σεζόν

Μια γεύση από σεζόν

0
Dodekanisos

Μπήκε το καλοκαιράκι! Η σεζόν ξεκίνησε και το νησί σφύζει από ζωή! Κόσμος πάει κι έρχεται, τα πλοία κατεβάζουν εκατοντάδες επισκεπτών, η κίνηση στους δρόμους έχει αυξηθεί. Υπάρχει μια αίσθηση ζωντάνιας και ελευθερίας. Καταργήθηκε προσωρινά και η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους πέραν των Μ.Μ.Μ. και των νοσοκομείων και συνετέλεσε σε αυτή τη γενικότερη τάση ξεγνοιασιάς. Και γράφω «τάση», γιατί από την ιδέα της ξεγνοιασιάς μέχρι την πραγματοποίησή της υπάρχει απόσταση.

Μέσα, λοιπόν, σε όλη αυτή τη νέα ενέργεια, που εισέβαλε και συνεχίζει να εισβάλλει ανοδικά όσο περνάει ο καιρός, έχουμε τα καλά και τα κακά, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, τα επιθυμητά και τα ανεπιθύμητα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν φυσικά τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού (κυρίως για τους επιχειρηματίες), η ποικιλία και ο πλουραλισμός που προκαλεί η πολυπολιτισμικότητα, τα όμορφα εν ενεργεία μαγαζιά, οι λαχταριστές μυρωδιές από παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, οι επισκέψεις των συγγενών και φίλων μας, τα μπανάκια στις υπέροχες παραλίες, τα όμορφα μαυρισμένα κορμιά, τα κοκτέιλ στην ακροθαλασσιά το ηλιοβασίλεμα και άλλα πολλά.

Πάμε τώρα στα λιγότερο ευχάριστα. Δε βρίσκεις χώρο να παρκάρεις ούτε με τάμα στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή ή την Τσαμπίκα!! Ξεχνάς την αποκλειστικότητα που είχες στην αγαπημένη σου παραλία, καθώς τώρα άνοιξε το beach bar και γίνεται χαμός από μουσική και ξαπλώστρες. Στο δρόμο πετυχαίνεις ένα σωρό τουρίστες, οι οποίοι μπορεί να τραβήξουν χειρόφρενο στη μέση του δρόμου για να κοιτάξουν το χάρτη ή το GPS τους. Οι νέοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί, ενώ οι νεαρές κυκλοφορούν με οικονομία στα υφάσματα και αφήνουν ελάχιστα στη φαντασία του άλλου. Ο εργοδότης σου έχει την πεποίθηση ότι θα είσαι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμος για την εργασία σου χωρίς να παραπονεθείς, χωρίς να ζητήσεις να πληρωθείς τις υπερωρίες σου, χωρίς να πάρεις τα ρεπό που δικαιούσαι.

Ποια είναι, λοιπόν, η γεύση από τη σεζόν που μένει στο τέλος; Γλυκόπικρη θα έλεγα. Η σεζόν δοκιμάζει τα νεύρα μας, τις αντοχές μας. Μας οδηγεί στα άκρα. Από την απόλυτη ηρεμία του χειμώνα στην τρέλα του καλοκαιριού. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τέτοιου είδους εναλλαγές.

Ας οπλιστούμε με υπομονή, ας χαρούμε τη θάλασσα και ό,τι όμορφο υπάρχει αυτούς τους μήνες και ας δείξουμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας στον άνθρωπο που θα μας καθαρίσει το αυτοκίνητο στο λιοπύρι, στην κυριούλα που κάθε εβδομάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα σωρό βρωμιές από τους ανέμελους τουρίστες, στο σερβιτόρο που έχει μείνει «πετσί και κόκκαλο» και είναι όρθιος 12ωρα, σε κάθε οντότητα που «παλεύει» για να έχουμε εμείς τις καλύτερες διακοπές. Καλό μας καλοκαίρι!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments